Skandináv srácok a magyar falun

691

Magyarország egy jó kis ország, s elsősorban mi magyarok szeretjük nagyon ezt a földet. De vajon milyenek lehetünk mi egy másik országból jött emberek szemével nézve, különösen akkor, ha a jövevények egy tőlünk merőben más életmódból csöppentek be hozzánk, nevezetesen ők Dánia szülöttei.

Ha valakinek nálunk – egy átlagembernek – említjük Dánia nevét, akkor neki egy kis ország ugrik be valahol északon, ahol bizonyára jól élnek az emberek. Ha egy átlagosnál tájékozottabbal beszélgetünk, akkor ő még azt is tudja, hogy királyság, piros-fehér zászlóval, pár milliós lakossággal és a fővárosa Koppenhága. S ha pedig egy dán fiatalnak említenénk meg Magyarországot, annyit bizonyára tud rólunk, hogy valahol Kelet-Európában vagyunk, s érdemes eljönni hozzánk – ha másért nem is – mert jókat lehet nálunk bulizni, csinosak a lányok, pazar a vendéglátás, s főleg, mert nálunk számukra minden igazán sokkal olcsóbb, mint odahaza. Nos, ebben a könyvben három ilyen hozzánk látogató fiatal kalandjaival ismerkedhetünk meg olvasmányos, humoros formában, általuk görbe tükröt tartva önmagunk elé.
A három hozzánk érkező huszonéves srácról annyit tudunk, hogy régóta barátok egyetemista társak voltak s szeretnének szabadon és felhőtlenül eltölteni kis hazánkban egy rövidebb időszakot. Ami azonban megkülönbözteti őket a többi erre felkészült fiatal turistától az az, hogy nem szép fővárosunk erre szakosodott bulinegyedében akarnak felhőtlenül szórakozni, hanem egyikük unszolására valamiféle perverz vágytól vezérelve a magyar vidéket szeretnék megismerni, ezért egy eldugott kicsiny Zala-megyei faluban kezdik meg az itteni kiruccanásukat. Természetesen, ahogy ez már lenni szokott rengeteg kalandban, humoros és meghökkentő eseményben van részük, miközben a helyi emberekkel megismerkedve szembetalálkoznak egy számukra merőben más életmóddal, világszemlélettel. De nem csak az új világ felfedezése jelent számukra kihívást, hanem a köztük lévő baráti kapocs is erős próbatételnek van kitéve. A merőben eddigiektől eltérő viszonyok között a kapcsolataik is átértékelődnek, az új kalandok teremtette váratlan helyzetek egymás iránti toleranciájukat, türelmüket, jellemük gyengeségeit is felszínre hozzák.
Az olvasó a leírtak ellenére sem számítson azonban mélylélektani elemzésre, világmegváltó meglátások közlésére, vagy eddig sosem ismert titkok közreadására. Ez a regény egy jó kis könnyed szórakoztató olvasmány, egy pár órás szellemi kikapcsolódás, ami színt visz az olvasó életébe az által is, hogy felvillantja, milyennek is láthat minket egy turistaként a hazánk földjére lépő – most éppen dán – idegen.
Tölgyesi Tibor

Maros András
Két-három dán

21. század Kiadó 2020
Ára: 3990 Ft