Senki többet… Harmadszor! – Beszélgetés Marsó Diannával, az Arte Galéria és Aukciósház tulajdonosával

Kedves Dia, egykor könyves cégnél dolgoztál, hogyan lettél a könyvekkel foglalkozó emberből művészeti galéria tulajdonos?


Valóban, érettségi után, az 1970-es évek elején a Magyarországra a nyugati országokból beérkező könyvek adminisztrációjával, szortírozásával, csomagolásával foglalkozó Könyvtárellátónál folytattam az életem. Nagyon érdekes, változatos munka volt, de sajnos ők nem támogatták a továbbtanulásom, ezért az államigazgatásban kerestem olyan munkát, ami a kultúrával volt kapcsolatban. A XXI. kerületi Tanács Művelődési Osztálya volt 12 évig a munkahelyem. Nagyon szerettem a komplex feladatokat, remélem a gyakorlatban dolgozó népművelők, könyvtárosok, pedagógusok jó szívvel emlékeznek a Boldizsár Gábor által okosan, kulturáltan, nagyvonalúan irányított művelődéspolitikára.

A rendszerváltás környékén jött egy felkérés, hogy egy magángaléria beindításánál legyek jelen. Akkor nem is sejtettem, hogy a döntésem ilyen hosszú időre jelent majd elköteleződést az új szakmával. A 80-as évek végén lazult fel a szabályozás, és a BÁV mellett megjelenhettek más cégek is, akik szervezhettek műtárgyaukciókat. Rengeteg sok munkával a mindössze 6 nőből álló kollektíva megalapozott és felépített egy igen jól prosperáló aukciósházat, az elsőt, amely magántőkével működött. (No, aztán ezért is lett vége, mert a tulajdonosnak minden megtermelt pénz kevésnek bizonyult.) A 10 évi csapatmunka után nyitottam meg a saját tulajdonú cégemet, ahol a megszerzett tudást tudtam kamatoztatni, csak „kicsiben”.

Már a nyitáskor is aukciókban gondolkoztál? Az üzletből eladás nem elég izgalmas feladat?

De nagyon izgalmas, leginkább azért, hogy bejön-e valaki egyáltalán vásárolni. (itt nevet) A műtárgy – sajnos – nem közszükségleti cikk. A vevő egy galériába nem kénytelen bemenni nap mint nap, hogy megvegye a napi betevő festményét. Az aukciónak meg az a lényege, hogy nagyon előnyös áron (is) meg lehet venni, szeretnivaló tárgyakat. Szóval, az árverezői tevékenység folyamatosan ébren tudja tartani az érdeklődést, ezért ez nem is volt kérdés az ARTE nyitásakor.

Miért a grafika az a műfaj, ami a galériád védjegye?

Az induláskor kiderült számomra, hogy a papír alapú művekre való szakosodás egyik nagy árverezőháznak sem éri meg (a mai napig sem), mert egy aukción ugyanannyi munkát kell ráfordítani a néhány ezer forintos becsértékű műre, mint egy nagy értékű festményre. Ez is egy árverezendő tétel, meg az is. De mert különösen szeretem ezt a műfajt, és mert a rezsink sokkal alacsonyabb bevételt is megengedett, döntöttem el, hogy ez lesz a galériám fő profilja. A 20 év alatt 73 saját szervezésű árverést rendeztem, az átlagos eladási arány 65 %. Ezzel abszolút elégedett vagyok. Amit sajnálok, hogy a vevőkörünket nem sikerült olyan mértékben bővíteni, hogy a grafikai műfaj egészének árszínvonala jelentősen emelkedhetett volna.

Grafikán kívül érem és kisplasztika is szerepel az aukciós kínálatban. Ez véletlen, vagy szívesen foglalkoztok ezekkel a tárgyakkal is?

Az elmúlt években több olyan felkérést is kaptunk, hogy egy-egy hagyaték egészét aukcionáljuk, és minden tárgycsoportot adjunk el. Így került árverésre Radnótinétől egy kisplasztika, az Ortutay hagyatékból pedig sok érem és plakett. Az akkori sikeres eladások miatt meghagyom annak a lehetőséget, ha felkínálnak ebből a műfajból is tételeket, kiszolgáljuk az eladók és a vevők igényeit.

Túl a 73. aukción bizonyára sok emlékezetes pillanat maradt meg. Említenél a legkedvesebb árverésekből egyet-kettőt?

A legkedvesebb árverések azok voltak, amikbe különösen sok munkát kellett belefektetni, és a végén elégedetten nyugtázhattam, hogy megérte! Dési Huber Istvánné hagyatékán egy teljes évig dolgoztam az örökössel együtt, minden nap 10 től este 6 óráig. Ezen okulva, az Ortutay hagyatékhoz már kértem egy történész segítségét is. Mindkettő fényesen sikerült.

Tudom, hogy részt vettél jótékonysági árveréseken is, mesélnél ezekről?

Több mint 10 évig voltam a Szalmaszál a hajléktalanokért Alapítvány árverezője, de mellette sok más felkérésnek is eleget tettem, ha előzetesen azt tapasztaltam, hogy a szervezők tisztességgel állnak a feladathoz, és nagy valószínűséggel arra fordítják majd a bevételt, amire kérik a kortárs művészek segítségét. Hiszen az ilyen alkalmakkor ők az igazi adakozók, a vevő nem adakozik, hanem vásárol. Ezért mindig igyekeztem az árat feltornászni.

Aukcióra készültök június elején. Ezúttal milyen tárgyak kerülnek kalapács alá?

Június 10-én érmek, grafikák, néhány festmény és kerámia tárgyak szerepelnek a kalapács alatt. Ezután az aukció után pedig felteszünk 2 kollekciót az internetre (a www.axioart.com oldalra), hogy az úgynevezett holtszezonban is kitudjuk szolgálni a böngészők gyűjtőszenvedélyét. Az egyik témakör képzőművészeti plakátok, a másik pedig egy század elején alkotó asszony biztos kezű, több mint 100 akvarellje. Remélhetőleg a néhány ezer forintos kikiáltási árak vonzzák majd az érdeklődőket.

Paksiné Péteri Júlia