Fotó: Emmer László

Kossuth-díjas és Kamaraénekes művészek áriaestjeivel, valamint a Magyar Állami Operaház zenekari, énekkari és balettművészeinek koncertszámaival folytatódik a hétvégén az OperaLive vetítéssorozata esténként 20 órától az Opera Facebook oldalán. Az OperaSzerda keresztmetszetei közt jövő héten Az álarcosbál hallható.

Fotó: Emmer László

Az október 10-i Maszkabál sztárvendége, Rálik Szilvia közel két évtizede az Opera magánénekese. Pályája során itthon és külföldön elénekelte az operairodalom legdrámaibb karaktereit, szerepei közül kiemelkednek Verdi, Wagner és Puccini hősnői, akik közül több a MaszkaBálon is megjelenik. Munkásságát 2014-ben Liszt-díjjal jutalmazták, s még ugyanebben az évben a Magyar Állami Operaház is Kamaraénekesének választotta, 2019-ben pedig Érdemes Művész kitüntetést vehetett át. A műsor vendége a szintén Kamaraénekes Kovácsházi István, akivel számtalan alkalommal állt együtt opera- és koncertszínpadon is. Az est rendezője Kovács Katalin, műsorvezetője Mona Dániel, zongorán közreműködik Katona Anikó.

Az október 11-én fellépő Rost Andrea pályafutását harminc éve követheti nyomon a hazai és a nemzetközi közönség. Még főiskolás volt, mikor Gounod Rómeó és Júliájábanbemutatkozhatott az Operában, és hamarosan nemzetközi karrierje is elindult először Bécsben, majd a milánói Scalában. Később Salzburgon és Londonon át egészen a New York-i Metropolitanig megismerhették a világ operarajongói, de a Távol-Kelet színpadain is gyakori vendég. Áriaestjén Puccini, Gounod és Leoncavallo tragikus hősnői mellett ikonikus Mozart-szerepeit is megidézi. A Kossuth-díjas művész vendége a 2019/20-as évad Kamaraénekese, Haja Zsolt, a meglepetésvendég pedig mindkét nap a MaszkaBál-sorozat hagyományaihoz híven egy fiatal, pályakezdő művész lesz. Az est rendezője Kováts Andrea, műsorvezetője Ókovács Szilveszter, zongorán közreműködik Hidegkuti Pálma.

Jövő héten, az OperaSzerda következő, 2020. október 14-i közvetítésében Verdi Az álarcosbálcímű operájának keresztmetszete látható az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán. Verdi műve III. Gusztáv svéd király meggyilkolásának 1792-es eseményei köré rajzol szerelmi történetet: a politikai elégedetlenség mellett az igazi tét egy megmentésre szoruló házasság, amelynek kulisszájában a viszonzatlan szerelem és az elvakult féltékenység zsigeri érzelmei mozgatják a szálakat. Amelia és Gustavo (Riccardo) szerepében Sümegi Eszter és László Boldizsár látható, akik a MaszkaBál első adásában már adtak ízelítőt Verdi remekművéből. A további szerepeket Alexandru Agache (Renato), Fodor Bernadett (Ulrica) és Szemere Zita (Oscar) alakítják. Az est narrátora Mona Dániel, zongorán közreműködik Doman Katalin. Az opera keresztmetszetét Giuseppe Palella jelmezeinek felhasználásával Niklai Judit alkalmazza színpadra.