A Független Színház Magyarország 2020. június 11-én induló online színházi sorozata keretében minden héten egy európai roma színházi előadást mutat be. A társulat évek óta megrendezi a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját. A jelenlegi helyzethez igazodva egyedülálló módon a bemutatott előadások felvételeit elérhetővé teszi saját videómegosztó portálján. A sorozat első része, Richard O’Neill – A legnehezebb szó című drámája 2020.június 11-én 21:00 órától érhető el.

A Független Színház Magyarország célja, hogy megmutassa a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. Ezért az elkövetkező három hónapban bemutatja az elmúlt évek kiemelkedő előadásainak felvételeit.

Bár roma színházak, több mint 100 éve működnek Európában és jelenleg is számos országban működnek izgalmas társulatok, bár a Roma Hősök Fesztiválokon, illetve a jelenlegi retrospektív sorozat keretein belül, aligha akad alkalom a megismerésükre. A sorozat a brit travellerek világától a spanyol polgárháború roma hősnőin, és a jelenkori olasz táborok lakóin keresztül a nem mindennapi kihívásokkal szembenéző romániai fiatalokig a földrész számos, alig ismert arcát és sorsát mutatja be számunkra.

Az előadások mellett, az alkotókkal és színészekkel készített interjúkkal is találkozhat nagyközönség. Az előadások eredeti nyelven, magyar, illetve angol nyelven lesznek elérhetőek.

Az első produkció bemutatásának időpontja: 2020. június 11., 21:00 óra

Helyszín: a Független Színház Magyarország YouTube csatornája