2020. februárban négy országból vettek részt képzésen  kortárs trénerek, amelynek keretében a roma drámák feldolgozásához, roma és nem roma fiatalok megerősítéséhez, valamint informális képzések megvalósításához kaptak elméleti és gyakorlati fogódzókat. Rendhagyó módon a fiatal trénerek képzésére párhuzamosan került sor egyetemi oktatókéval. Az utóbbiak a roma drámákhoz kapcsolódó interdiszciplináris kurzusokat fognak megvalósítani hazai és romániai egyetemeken. A találkozó célja a tudásmegosztás, a roma színház, drámák és oktatási módszertanok fejlesztése és terjesztése az európai országokban.

A Független Színház Magyarország konzorciumi partnereivel: Rampa Presentina (Olaszország); The Roma Actors Association – Giuvlipen (Románia); A.C. para La I+D Independiente Del Teatro Profesional En Andalucía (Spanyolország) fogott össze, hogy megvalósítanak egy olyan nemzetközi projektet, amelynek keretében roma és nem roma fiatalok hívják fel kortársaik figyelmét a roma drámák és drámai hősök valamint közösségek értékeire és kihívásaira, valamint figyelmet fordítanak a bennünk és körülöttünk élő hősökre. Az egyetemi oktatók a Független Színház Magyarország által összegyűjtött roma drámákon keresztül informálják és szemléletformálják majd az általuk megvalósítandó egyetemi szemináriumokon a pedagógus, irodalmár, színháztudományi, interkulturális kommunikációt tanuló valamint szociológus diákokat.

A képzés elméleti, társadalmi, oktatás-módszertani és kreatív részeket egyaránt tartalmazott. A kortárs tréner képzésen résztvevő fiatalok között volt olyan, aki nemcsak az országát, de a saját városnegyedét is most hagyta el először. A fiatalok megtapasztalhatták, hogy az eltérő országokban különböző kontextusokban, más-más módszerekkel dolgoznak. Az emberi és szakmai találkozások rajtuk kívül az egyetemi oktatókat is inspirálták. Közülük többen nem csak szakmai tudással gazdagodtak a találkozó során, de módszertani eszközöket is kaptak ahhoz, hogyan lehet interaktívabb és élményközpontúbb módon tanítani a felsőoktatásban.

Roma Hősök projekt

A Független Színház Magyarország 2017 óta évente rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi színházi találkozóját. A fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma társulatok, művészek. Ezzel felhívjuk a figyelmet a roma színház értékeire, roma közösségeink helyzetére, értékvezérelt emberek és drámai hősök kihívásait állítva a középpontba. Az előadásokat képzett kortárs trénerek, és fiatalok workshop formában terjesztik, ami már egyetemi kurzusok részét is képezi. A bemutatott alkotásokból megjelentettük a világ első roma drámakötetét, valamint az alkotók portréiból roma színházi tárlat készült. Bővebb információk: independenttheater.hu