Részletgazdagság és virtuozitás – Olga Lo művészete

Olga Lo festményeit, rajzait nézegetve az ember a miniatűr csodák világában érezheti magát. Bámulatos részletgazdagság, remekül megválasztott színek, tökéletes harmónia sugárzik a képeiről, olyan összbenyomással, ami minden szemlélőt lenyűgöz. Érdemes megismerni ennek a Szentpéterváron született fiatal nőnek az életútját, mert nem csak képei, de életútja, a művészetről vallott filozófiája is sok érdekességet, tisztánlátást, és pozitív életszemléletet tartogat számunkra. Nem csak az általa alkotott képek, de a műalkotások mögött lévő személyiség is rendkívüli figyelmet érdemel.

Olga Lo már egészen kiskorától kezdve rajzolgatott és elkötelezte magát a képzőművészetnek. Annyira tetszett neki ez a dolog, hogy a szülei – bár nem művészek, hiszen édesanyja mérnök, édesapja pedig fizikus – olyan iskolába íratták be ahol a gyerekeket nem csak rajzolni tanították, de mindenféle egyéb művészetekre is. Ő azonban, bár sok minden tetszett ebből a világból, kitartott a rajzolás mellett. Később gimnazistaként is párhuzamosan végzett egy művészeti iskolát is, így sosem szakadt el attól, ami oly közel állt szívéhez.

Sikeresen felvételizett a művészeti főiskola festő tanszakára, ám később mégis – mivel úgy érezte az ott tanító tanárok nem megfelelőek számára – váltott és a művészeti szakon végezte tanulmányait. Végzős szakdolgozatának címe is érdekes, hiszen témája a fenomenális játékok az emberi elmében, ez tulajdonképpen a pszichológiai tényezőknek és a művészeteknek az egymásra hatását vizsgálta.

Tanítással már a főiskolás évek alatt is foglalkozott, felnőtt tanítványainak legfőbb célul azt tűzte ki, hogy rengeteget gyakoroljanak, mert csak ez viheti előre őket a fejlődésben. Ez önmagára is vonatkozik, hiszen nem múlik el úgy nap, hogy ne rajzolna valamit, így folyamatosan nemcsak gyakorlásban van, de úgy érzi, minden nappal fejlődik is valamennyit. Ma is vannak egyébként tanítványai, akiket angol nyelven, kiscsoportba beosztva vezet be a festészete rejtelmeibe. Felnőtt és gyerek tanulók egyaránt vannak, s úgy gondolja, ha valamit sikerül megmagyarázni egy gyereknek, akkor az számára is visszajelzés, hogy ért az oktatott művészetekhez. Elvei szerint soha nem fogja meg tanítás közben a tanuló kezét – úgy gondolja, ezzel végleg le lehet rombolni valakiben az önbizalmat – csak magyaráz neki addig, amíg meg nem érti, mit és hogyan kell csinálnia. Véleménye szerint mindenkiben van tehetség, de ezt csak a rengeteg gyakorlással, a sok-sok belefektetett órával lehet előhívni mindenkiből. Habár nem mindenki Michelangelo sok gyakorlat által mindenkiből jó rajzoló, festő lehet.

Ha a képei stílusát kellene meghatároznunk, akkor nincs könnyű dolgunk, ő maga egyfajta szürrealizmusba sorolná be őket, hiszen minden képén megjelenik saját lelkivilágának, hangulatának a kisugárzása. Bár témái figurálisak, az ábrázolt állatok növények jól felismerhetők, nem ragaszkodik pontos természeti valósághoz, művészi szabadsága például megengedi különleges színek alkalmazását az alkotásokon.
Képeihez speciális pamutalapú papírt használ hordozónak, amire vízfestékkel – jelenlegi korszakában leginkább akvarelleket alkot – viszi fel az ábrát, de rajzol ceruzával is, és olajfestményeket is készít.
Utóbbi időszakának kedvenc témái a madarak, állatok, a természetben található szépségek. Egyik képsorozata – mely egy Szentpétervári Múzeum megrendelésére készült – fűszernövényeket ábrázol élethűen és olyan részletességgel, hogy azok felhasználásával akár botanikai tanulmányt is lehetne írni. Ha kicsit ki akar kapcsolódni, akkor leteszi az ecsetet és ceruzát, ilyenkor kerámiaszobrok készítésével fejezi ki művészi mondanivalóját.

Bár most Magyarországon él, előtte hosszabb időt – három évet – Kanadában is eltöltött. A különböző országok hangulata, megjelenik a képeken is, az állandó hó hazája Kanada, így az itt készült képek háttere szinte mind fehér. Két éve Magyarországon él, ahol jól érzi magát, hisz kedvesek az emberek, és az időjárás is remek számára. Meglátása szerint a természet, és az azon a földrajzi helyen kialakuló művészet szoros összhatásban van egymással. Minden nép művészetében először az öt körülvevő világot ábrázolja, ezért más egy afrikai, egy európai, vagy egy eszkimó művész által megalkotott kép.
Olga is nagyon szereti járni a természetet, alkotni a szabadban, s erre hazánkban minden lehetősége megvan. De nemcsak ő maga alkot, figyelemmel kíséri a kortárs alkotókat is, közülük is elsősorban az oroszokat.

Az interneten is sok művésszel tart kapcsolatot, nézegeti a feltett képeket így ezekből tud tanulni, hatnak rá a mástól látott alkotások. Azt látja, hogy bár vannak egyes vélemények, amik próbálnak kisajátítani maguknak egy-egy napjainkra jellemző irányzatot, a művészetben most is sok irányzat és stílus létezik, amik jól megférnek egymással.
Neki is még sok megvalósulatlan művészi célja, terve van, de csak addig szeretne festeni, amíg az alkotás folyamata örömet okoz neki, ha ezt már nem érzi, akkor le fogja tenni az ecsetet. Úgy érzi, egy valódi művész nem csak jól rajzol, de a lelkét is beleteszi az alkotásba, s ez különbözteti meg az igazi művészt a mesteri fokon alkotótól.
Olga képei megítélésében elsősorban a férje és a szülei véleményét tartja mérvadónak, de természetesen nagyon fontos az is, hogy a későbbiekben a nagyközönség hogyan fogadja az alkotásait. Minden egyes képet igyekszik úgy megalkotni, hogy amikor majd kész lesz, ne legyen szíve odaadni, vagy eladni senkinek. Természetesen ez nem valósulhat meg a gyakorlatban, de persze azért vannak olyan képei is, amiktől nem válna meg soha, ezek otthon díszítik a lakásuk falát.

Egy kép többet ér ezer szónál! – tartja a mondás, ezért érdemes tüzetesen szemügyre venni a szöveg közé felett alkotásokat, hisz talán azokból még többet megtudunk az alkotóról, mint a fentebb leírt interjúból.
Bővebb információk a művésznőről honlapján www.olgalo.com található.

Tölgyesi Tibor