Resident Art Garden – Lovas

A Balaton vonzáskörzetében rendez nyári kiállítást és vásárt idén augusztusban három héten keresztül a budapesti Resident Art kortárs művészeti ügynökség. A nyári art fair a 2018-as sikeres kiállítás és vásár továbbgondolása, amely elsősorban a még kevéssé ismert Y és Z generációk munkáit vonultatja fel, de már befutott alkotók műveiből is válogat.

A Resident Art korábban fix galériás kiállítótérrel rendelkezett, ám 2018 őszétől kortárs képzőművészeti kiállításokat és projekteket valósít meg, valamint kortárs képzőművészeti sétákat szervez, nem csak Budapesten. 
A tavaly decemberi Resident Art Fair – karácsonyi képzőművészeti vásáron több mint 150 fiatal és befutott alkotótól árultak műalkotásokat. Céljuk volt a fiatalokat és olyan műkedvelőket is megszólítani, akik a kortárs művészeti szcénában nem igazán jártasak, és korábban nem vásároltak kortárs műveket. 
A Nagy Gyula Művészeti Alapítvánnyal együttműködve, idén első alkalommal, de hosszú távra tervezve a festői szépségű Lovas központjában rendezik meg a vásárt. Küldetésüknek tekintik,  hogy főként a fiatal, feltörekvő, valamint néhány már ismert művész alkotásán keresztül közelebb hozzák a kortárs képzőművészetet azokhoz, akik nem ebben a szcénában aktívak, de érdeklődnek a mai tendenciák iránt. E mellett céljuk a vizuális kultúra terjesztése, igényes, aktuális, a ma emberének látásmódját és problémáira reflektáló művek eljuttatása az otthonokba is. A kezdeményezéssel szeretnék élénkebbé tenni a varázslatos fekvésű, a művészeknek régóta inspirációt adó régi római út menti hegyoldal vonalának- Alsóörs- Ófalu, Lovas, Paloznak, Csopak, Balatonarács- kulturális életét. 
Ebben az időszakban több zenei, irodalmi és filmes találkozóval, elsősorban képzőművészeti tárgyú filmekkel várják a helyieket, a környékbelieket és az itt pihenőket. A kerti mozizás elsősorban képzőművészeti tárgyú filmeket tartogat,   Ruben Östlund, A négyzet, vagy a tavaly bemutatott Milorad Kristic, Ruben Brant, a gyűjtő című egész estés animációja és a Tiltott absztraktok, Bánki Ákos munkája is látható lesz. A fellépő vendégek közé várják mások mellett Wahorn Andrást és bandáját, emellett  DADA estre készülnek Menich-Horváth Istvánnal.
A Háromhetes vásár 2019. augusztus 1-20-ig látogatható, ünnepélyes megnyitója 3-án szombaton 18-kor lesz.