Kép forrása: Hagyományok Háza

A felújított Hagyományok Háza idén több új projekttel is készül a nagyközönség számára. A januártól minden héten megrendezett, tájegységekre bontott táncházakon kívül a Ház mostantól rendhagyó tárlatvezetéseket is szervez a különböző kiállításain. Februárban két alkalommal is részt vehetünk ilyen tárlatvezetésen, a Poklade – a mohácsi busójárás megújuló hagyománya című kiállításon.

Januártól a felújított Hagyományok Háza több új programmal is készül a nagyközönségnek. Az év elejétől kezdve például tájegységekre bontott, tematikus táncházakat tartanak minden szombaton a Budai Vigadó belső udvarában, az Átriumban. Az első blokkban kalotaszegi táncokkal ismerkedhetnek az érdeklődők egészen március 2-ig, amikor egy kalotaszegi bállal zárják ezt az időszakot.

A Hagyományok Háza hivatásának tekinti azt is, hogy gazdag népművészetünk használati tárgyait és népi iparművészeti alkotásait, alkotóit minél részletesebben bemutassa, és a kiállításain érdekes ismereteket adjon át látogatóinak. 

A mohácsi busójárás megújuló hagyományát bemutató kiállítás január 12-én nyílt meg a Hagyományok Háza Kallós Zoltán kiállítóterében, és egészen március 5-ig várja az érdeklődőket. A tárlaton a leghíresebb mohácsi álarc-készítők munkái mellett a National Geographic magazinban is többször publikált fotós, Répásy Zsolt képei és Kolbe Mihály farostintarziái is megtekinthetők, amelyeken keresztül betekintést nyerhetünk a busójárás különleges és bensőséges világába, a készülődés és az átváltozás pillanataiba.

A korszerű, modern és sok férőhelyes új épületnek köszönhetően egyszerre több kiállítás megszervezésére is lehetősége van a Hagyományok Házának. Jelenleg a Poklade – a mohácsi busójárás megújuló hagyománya című tárlat mellett megtekinthető a Páva tündöklő színei című fotókiállítás is, amely a Fölszállott a Páva eddigi évadaiból összeválogatott, kulisszák mögötti és színpadi pillanatait mutatja be.

2019 februárjától a Ház csoportos tárlatvezetéseket is szervez a különböző kiállításokra, így szervezett keretek között vehetnek részt az érdeklődők első körben a Poklade kiállítás tárlatvezetésein. Február 15-én, 17:30-tól Kalina Veronika, február 22-én pedig, szintén 17:30-tól Szabó Zoltán, a kiállítás két szakmai felelőse tartja majd a csoportos tárlatvezetéseket.

A cél, hogy az érdeklődő közönség ne csak megcsodálhassa a kiállított tárgyakat, eszközöket, fényképeket, de érdekességeket is megtudjon róluk, valamint az egyes kiállítások témájával a lehető legjobban megismerkedhessen. Kalina Veronika és Szabó Zoltán saját gyűjtési élményein, személyes tapasztalatain keresztül hozza közelebb a kiállítás tárgyát képező farsangi szokást, a mohácsi busójárást. Tárlatvezetéseiken a szokás tágyai megfogható közelségbe kerülnek és az egyes hangszerek, zajkeltő eszközök is megszólalnak.