Závada Péter dalszövegeivel, Vecsei H. Miklós szövegkönyve alapján készül koncertszínházi előadás a 20. századi orosz irodalom egyik legkacagtatóbb regényéből, a Tizenkét székből. A TRIP Hajón bemutatott darab tizenkét dalban meséli el a Rejtő-szerű nyomozást a székbe rejtett briliánsok után.

„– Emlékszik a szalongarnitúrára? – Amelyik az én házamban volt? – Igen, Sztargorodban. – Emlékszem, egészen pontosan emlékszem… Dívány, tizenkét szék és hatlábú, kerek asztalka. Elsőrangú Gambs-bútor volt. De miért jutott eszébe? (…) – Az egyik székbe varrtam be a briliánsokat.” Ezzel a beszélgetéssel kezdőik a huszadik századi orosz irodalom egyik legkacagtatóbb regénye, a Tizenkét szék. A csavarokkal teli történetet Láng Annamária, Hegedűs D. Géza, Rába Roland, Bodóczy Zoltán és Vecsei H. Miklós kelti életre. „Érthetetlen számomra, hogy még miért nem adta senki a kezembe a Tizenkét széket. Szenzációs könyv és jogosan mondják róla, hogy egy Rejtőbe oltott Dosztojevszkijjel van dolgunk. Örülök, hogy a színészet mellett a szövegkönyv szerzőjeként is részt vehetek a produkcióban. Nagyon izgalmas feladat egy nem dialógalapú regényt úgy színpadra adaptálni, hogy megmaradjon a cselekmény, a történet humora és tempója” – meséli a munkáról Vecsei H. Miklós.

A komikus hajsza tizenkét poroszos dalban bomlik ki, a zenéről a játszó színészek és muzsikusok gondoskodnak, akik fel is vették az Ilfpetrov nevet. A dalszövegeket Závada Péter írta: „A legfontosabb szempont az volt, hogy megpróbáljunk kortárs, érvényes, magyar nyelvű dalokat írni, amelyek hagyományos, rockzenekari felállásban szólalnak meg, ugyanakkor visszaadják a regény oroszos, hol populáris, hol népzenei, hol pedig ortodox egyházi kórusokat idéző hangulatát.  Komoly kihívás ennyire kötött struktúrával dolgozni: a dalszövegeknek egyszerre kell történetet mesélni, követni a narratívát és atmoszférát teremteni. Izgalmas elegye ez az önálló és az alkalmazott dalszerzésnek.”

A Tizenkét szék történetét az előadás rendezője, Magács László fedezte fel, s az ő ötlete volt az is, hogy ne hagyományos módon, hanem koncertszínházi formában állítsák színpadra. Szerinte a darab erőssége a kettősségekben rejlik: „Nem értem, hogy 1928-ban miként jelenhetett meg ez a regény a Szovjetunióban, hiszen minden olyan anomáliát kifiguráz, amibe a kialakuló kommunista rendszer belefutott.

llja Ilf és Jevgenyij Petrov 1928-ban megjelent szatirikus regényének koncertszínházi változatát a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 17-én mutatják be a TRIP Hajón. A már most telt házas premiert követően április 18-án és május 12-én két-két alkalommal láthatja a közönség az előadást, majd május 21-én 21 óra 12 perckor.

Jegyek: https://trip.jegyx1.hu/eloadas/108/tizenket-szek

Ilf/Petrov – Ratkóczi/Závada/Vecsei: Tizenkét szék
TRIP Hajó, 2019. április 17. 19.00, 2019. április 18. és május 12. 19.00 és 21 óra, május 21. 21.12

Színészek – Láng Annamária, Hegedűs D. Géza, Rába Roland, Vecsei H. Miklós

Zenészek – Bodóczy Zoltán, Kolozsi Péter, Oláh Bence Attila, Porteleki Áron, Ratkóczi Huba

Stáb – Magács László, Bartos Letícia, Divinyi Réka, Kónya Klára, Nagy Fruzsina, Závada Péter