Fotó: Felvégi Andrea

A Nemzeti Filharmonikusok Lukács bérlete elsősorban azokat szólítja meg, akiket a magyar zene sokszínűsége érdekel. Akik nyitottak a ritkaságok iránt, és olyan művek felé is érdeklődéssel fordulnak, amelyeket még sohasem hallottak, vagy akár nem is hallottak róluk. A sorozatból azonban az igazi közönségcsalogató darabok sem hiányoznak. A bérlet október 18-i nyitóhangversenyén a Pesti Vigadó Dísztermében Farkas Ferenc Divertimentoja, Balassa Sándor Kettősverseny oboára és kürtre vonószenekarral című műve hangzik el. Ez utóbbi két vendégszólistája Hadady László oboa- és Zempléni Szabolcs kürtművész, akik a világ zenei központjainak állandó vendégei. Az estet Dohnányi Ernő fisz-moll szvitje zárja. A Nemzeti Filharmonikusokat Rajna Martin vezényli, aki 2018-ban Junior Prima díjban részesült, a díj történetében a legfiatalabbként karmesteri tevékenységért érdemelte ki az elismerést.

„ Nekem személyesen is különleges örömet jelent ez a hangverseny, hiszen kivételes helyet foglal el a szívemben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Fiatal középiskolásként megszámlálhatatlan mennyiségű hangversenyükön voltam jelen, mely alkalmakkor rengeteget kaptam, tanultam tőlük, és azóta is különleges figyelemmel kísérem munkájukat. A tavalyi első közös hangversenyünk (2019. november 15., Zeneakadémia) után ezért is hatalmas öröm, boldogság és felelősség velük dolgozni. Ennek igyekszem megfelelni.” – mondja Rajna Martin.

2020. október 18., vasárnap, 19:30, Pesti Vigadó
Program:
Farkas Ferenc: Divertimento
Balassa Sándor: Kettősverseny oboára és kürtre vonószenekarral, op. 72
Dohnányi Ernő: fisz-moll szvit, op. 19
Km.: Hadady László oboa, Zempléni Szabolcs kürt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Rajna Martin
 

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye: 2020. november 6., péntek, 19:30 – Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
EMLÉKEZET-KONCERT ‒ IN MEMORIAM KOCSIS ZOLTÁN
Beethoven: Egmont-nyitány, op. 84
Liszt: Haláltánc
Liszt: Ave Maria (Róma hangjai)
Liszt-Kocsis: Ave Maria
Mozart: Requiem, K. 626

km: Balog József zongora, Fodor Beatrix szoprán, Schöck Atala alt, Szappanos Tibor tenor, Cser Krisztián basszus, a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), 
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Cser Ádám (nyitómű) karmester, Kovács János karmester

2016. november 6-án hunyt el hatvannégy évesen Kocsis Zoltán, aki zongoraművészként, zeneszerzőként, pedagógusként és karmesterként egyaránt beírta nevét a magyar zenetörténet könyvének legfényesebb lapjaira. Hosszú és dicsőséges zongoraművészi karrier után 1997-ben átvette az Állami Hangversenyzenekar vezetését, amely irányításával – Nemzeti Filharmonikus Zenekarként – nagy utat tett meg: néhány év alatt világklasszis együttessé fejlődött. Hangversenyünk minden száma a nagy művész tevékenységének egy-egy fejezetére utal.