Korniss művészetében pontosan megfigyelhető, hogy az egyes témái milyen népművészeti formák alapján születtek meg. Az egyik ilyen karakteres motívum a kedves, bajuszos Miska-figura. Ezt az alakot Korniss az alföldi népművészetben kedvelt, úgynevezett Miska-kancsók alapján fogalmazta meg. Ezt a nagy hasú, díszes magyar ruhát viselő kalapos figurát formázták meg az 1820-as évek óta ismert cserépkancsók, közkedvelt nevükön Miska-kancsók.

PROGRAMOK A KIÁLLÍTÁSBAN

FARSANG A KORNISS DEZSŐ KIÁLLÍTÁSBAN
2019. február 23. szombat 16.00-23.00

Itt a farsang! Ebből az alkalomból a Magyar Nemzeti Galéria speciális farsangi programmal várja látogatóit!

A délutáni gyerekprogramok 16 órától kezdődnek, workshoppal, speciális tárlatvezetéssel és zenés foglalkozással. A népzenei gyökerű, de nagyon is modern zene ezúttal táncházi hangulattal egészül ki. S ha már farsang, lesz jelmezverseny is, természetesen a népviselet jegyében.

Jegyárak: Teljes árú jegy: 3200 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2400 Ft
*Hosszított nyitva tartás idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatti kedvezmények. Kedvezményes, illetve díjtalan belépő nem igényelhető.

KURÁTORI TÁRLATVEZETÉSE
Szombati napokon 16.00 órától kurátori tárlatvezetésekkel várja az egyéni látogatóit a múzeum a Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításhoz kapcsolódva.
Kolozsváry Marianna, művészettörténész
2019. február 9. 
További alkalmak: 2019. március 9. I 2019. április 6.

RENDHAGYÓ TÁRLATVEZETÉSEK
2019. március 16. Tasnádi Zsuzsanna muzeológus, Néprajzi Múzeum
2019. március 23. Keserü Katalin művészettörténész, prof. emer. (ELTE Művészettörténet Tanszék)

Belépőjegy a kiállításra és a tárlatvezetésre: Teljes árú: 2900 Ft | Kedvezményes: 1600 Ft (azok számára, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják.) Találkozási pont: a program előtt az információs pultnál. Jegyek korlátozott számban kaphatók a www.jegymester.hu oldalon, illetve a múzeum jegypénztárában. Maximális létszám: 30 fő.