A Nemzeti Filharmonikusok Próbatermi sorozatának következő előadásán, február 2-án, 18:00 órakor, a Müpa VI. emeleti próbatermében, Giuseppe Verdi ismeretlen dalai csendülnek fel a Nemzeti Énekkar művészeinek előadásában. A házigazda Tóth Antal, a Nemzeti Énekkar menedzsere. 

Giuseppe Verdi hatalmas operai életműve mellett eltörpül kamarazenéje, hiszen mindössze egy vonósnégyes és mintegy harminc zongorakíséretes dal maradt utána. Mégis, ha meg akarjuk ismerni a korszakalkotó géniusz útját, aki számos ponton megújította a XIX. századi operajátszást, fel kell fedeznünk a nagyközönség számára szinte ismeretlen dalait, azok sokszínűségét, szépségeit. Mert a nagy zeneköltő itt sem nyújtott mást, mint grandiózus nagy-operáiban: egyszerre drámát és humort, csipkefinomságú lírát és zabolázatlan szenvedélyt, lángoló szerelmet és csöndes magányt, fájdalmat és boldogságot.

A Nemzeti Énekkar jeles művészeinek segítségével beleásunk ebbe az alig ismert kamarai életműbe, mintegy fél évszázadnyi termésből kiemelve másfél tucat dalt. A legrégebbi még jóval a legelső operai siker, a Nabucco előtt született, a legutolsó a Falstaff utáni évben. Némelyik magyarországi bemutatóként lesz hallható koncertünkön.

Közreműködnek:

Bakos Kornélia, Bódi Zsófia, Boros Sándor, Dékán Jenő, Derzsi-Pap Enikő, Dóri Eszter, Estefán Tünde, Galgóczy Dóra, Halmosi Katalin, Illés Gabriella, Ladjánszki László, Pásztor Péter, Silló Gyögy, Somogyi Erika, Szappanos Edit, Tóth Katalin, Viszló István – ének

Bizják Dóra – zongora
Duleba Lívia – fuvola
Házigazda: Tóth Antal, a Nemzeti Énekkar menedzsere

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye:
2019. február 7., csütörtök, 19:30 – Zeneakadémia
Úti cél: Amerika
Stravinsky: Pulcinella – szvit
Copland: Klarinétverseny
Rachmaninov: III. szimfónia, a-moll, op. 44
Km.: Martin Fröst klarinét és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kirill Karabits