A kezdetben néhány hétre tervezett leállás immár hónapok óta tart, s talán most először látható biztosan a kivezető út: 2020. augusztus második felében a Nemzeti Filharmonikusok újra munkához láthatnak. A kényszerű otthonlét során átgondolva az eddigi tevékenységet s megerősödve abban a hitben, hogy első és legfontosabb a Muzsika és Közönség, ennek jegyében szeretne a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar egy újdonsággal szolgálni Közönsége felé.

2020. június 18-tól minden csütörtök este fél 8 órai kezdettel lesz látható a PRÓBATERMI-E VENDÉGSÉG sorozat a Nemzeti Filharmonikusok Facebook-oldalán. Az elmúlt hetekben az együttesek művészei a hosszú kihagyás után ismét felkeresték az eddig oly sok élmény helyszínét, azt a bizonyos, nagyon szeretett VI. emeleti próbatermet. Próbatermi vendégség zajlott ismét a teremben – ám ezúttal a Közönség nélkül. De ott volt a kamera, s egy profi videós csapat, akik rögzítették az elhangzott és a Közönségnek  szánt muzsikálást.

A nagysikerű Próbatermi vendégség sorozat az egykori főzeneigazgató, Kocsis Zoltán kezdeményezésére indult el, lassan tíz éve. Ötlete a belső művészeti tartalékra, a hangszeres és énekkari művészek zenei ötleteire, szakmai ambícióikra, szólisztikus szerepekben való megmutatkozásokra épült. A Próbatermi e-vendégség is pontosan ugyanúgy készült, mint korábban, az elhangzó darabok ismét a művészek kimeríthetetlen tárházából kerültek ki.  A műsor a preklasszikus szerzőktől egészen a kortársakig terjed. Egyetlen megkötés az volt, hogy a produkciók létszáma nem haladhatja meg a tíz főt. Ennek eredményeképpen összesen nyolc, kb. 45 perces videót, 362 perc nettó zenét sikerült rögzíteni az önkéntes akcióban részt vevő 110 művésznek. A legutolsó estére, augusztus 6-ra még egy külön meglepetés is készült, amellyel az idén születésének 250. évfordulóját ünneplő Ludwig van Beethovenre emlékeznek.

Mindemellett továbbra is folytatódik az április végén indult Filharmonikusok otthon c. Facebook sorozat. A művészek zenei home-videóit az FB látogatók nagy szeretettel és készséggel fogadták. A kisfilmek nézettsége többszörösen túlhaladta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem teltházát, sőt, az egyik videót több mint 150 ezren tekintették meg.

A Nemzeti Filharmonikusok remélik, hogy az utolsó koncert elhangzását követően hamarosan személyesen is találkozhatnak közönségükkel.