Fotó: Juhász Éva

A Magyar Színház szeptember 28-án mutatja be, Vidovszky György rendezésében, Deres Péter-Vidovszky György: PIN:okkio című darabját.

Ez valóban az, aminek látszik: a Pinokkió történet XXI. századi átdolgozása, amelyben Eperjes Károly – Geppetto szoftverfejlesztőként hozz létre egy robotgyereket, egy lassan öntudatára ébredő kisfiút.

Az alkotók feltörték az amerikai rajzfilm cukormáz fedelét és találtak alatta egy másik mesét, ami komolyabb és veszélyesebb, mint az eredeti volt. Ez nem trendi nézőcsalogatás, hanem izgalmas lehetőség arra, hogy naprakész formai megoldások várják a nézőket.

A robotgyerekkel megtörténik a XXI. század megannyi kihívása: tévés tehetségkutatók, high-tech kiállítások, hacker támadások. A mai gyerekek már nem zsebtolvajok, csibészek szeretnének lenni, hanem celebek, influenszerek, menő sztárok. Megannyi új kihívás és új lehetőség. Ezek olyannyira csalogatók,hogy értük még hazugságba is keveredhet az ember és megszegheti az ígéretét. Van tétje a választásnak, és ezt a gyerekek jobban értik, mintha a 150 évvel ezelőtti jelképeket akarnánk elmagyarázni nekik. Az átdolgozók a mese patentjait megvizsgálták és megpróbálták lélektanilag hitelessé gyúrni. A PIN:okkió lehetne teremtéstörténet, hiszen Geppetto teremt valamit vagy valakit. Felvetődnek kérdések: mi a különbség az öntudatra ébredő robot és az ember között. Hol a lélek határa? Csupa olyan kérdés, ami sok asszociációt szülhet a nézőben akár felnőtt, akár gyerek.

PIN:OKKIO
Calderale Federico Joshua
Marinka Móric
Vida Bálint
Geppetto
Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas
Tilda
Benkő Nóra
Rocco
Takács Géza
Macsejev
Blahó Gergely
Szögénasszony|Takarítónő
Tóth Éva
Stromboli (Ziggy)
Szatmári Attila
Drakon
Pavletits Béla
Kanóc
Tóth János Gergely
Gyerekek
Bősz Mirkó, Benkő Botond, Csillik Ákos, Finta Balassa, Haász Vanda, Jakab Dávid, Makai Hanga, Uhri Domonkos Farkas, Vogl Deniel
További szerepekben
Bölkény Balázs eh., Cseke Csenge eh., Kisari Zalán eh., Kocsis Gábor eh., Kovács S. József eh., Péteri Lilla eh., Szurcsík Ádám eh.
Valamint
Borköles Bence an., Böjti Natália an., Csanádi Petra an., Császár Eszter an., Földi Csenge an., Juhász Péter an., Kiss Anna Gizella an., Ruzicska Lilien an., Sipos Áron an., Soós Anett an., Szőke Abigél an., Tóth Géza Gergő an., Tóth Kristóf Zsolt an.

Látvány
Juhász András
Világítástervező
Vajda Péter
Díszlet
Juhász András, Horváth Jenny
Jelmez
Kovács Yvette Alida
Stylist konzulens
Szabó Gergely
Zene–dalszöveg
Monori András
Mozgástervező
Gyevi–Bíró Eszter, Hojsza Henrietta eh.
Súgó
Kovács Zsuzsanna
Ügyelő
Szép Zsolt
Rendezőasszisztens
Hűbér Tünde

Rendező
Vidovszky György mv.