2021. február 11-én csütörtökön 19:30-kor a Nemzeti Filharmonikus Zenekar online hangversenyt közvetít a Zeneakadémiáról.

Mihály András az 1940-es években vonósnégyesével Bartók és a bécsi iskola mestereinek megismertetését tekintette fő feladatának. 1946–48-ban az Állami Operaház szóló csellistája volt. Ezzel a zenei háttérrel, biztos hangszer ismerettel írta meg 1953-ban életműve reprezentatív darabját, a háromtételes Csellóversenyt, amelyért 1955-ben Kossuth-díjat kapott. A tételek tempójelzése mellett azok műfajára is utal a szerző: Poema, Ballada, Capriccio. Az est szólistája, a hangszer mindentudó mestere, Perényi Miklós huszonnégy évesen már lemezfelvételt készített a műből. 

Robert Schumann 1845–46-ban, élete válságos időszakában írta II. szimfóniáját, amelynek ellenpontos szerkesztése az ez idő tájt tanulmányozott nagy előd, Bach zenéjének megismerésével magyarázható. Az első tétel a pontozott ritmusú, felfelé törekvő főtémából építkezik. A játékosan induló, perpetuum mobile-szerű második tételbe két trió ékelődik, hogy a bevezető zenei anyag démonikus átalakulásával érjen véget. A harmadik tétel a romantikus szimfónia irodalom egyik legmegrázóbb lírai vallomása. A művet vidám hangvételű negyedik tétel zárja.

2021. február 11., csütörtök, 19:30 óra 
Program: 
Mihály András: Csellóverseny
Robert Schumann: II. (C-dúr) szimfónia, op. 61
km.: Perényi Miklós cselló, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Kelemen Barnabás 

A hangverseny díjtalanul megtekinthető a Zeneakadémia honlapján, Facebook oldalán, valamint YouTube-csatornáján.  

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye:

INTERAKTÍV ONLINE ZENEMÁNIA

A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye a Müpa Fesztivál Színházból Február 14-én, vasárnap 15 órától kezdődő online Zenemánia c. koncertünkön Schubert VIII. (h-moll, „Befejezetlen”) szimfóniájának I. tételével ismerkedünk. A hangverseny érdekessége és különlegessége, hogy az előadás interaktív módon folyik. A programmal kapcsolatosan kérdéseket lehet feltenni a koncert előtt a zenemania@filharmonikusok.hu e-mail címen, valamint a műsor alatt a Facebook oldalon, amelyekre Dinyés Dániel karmester, a program házigazdája válaszol. 
A Zenemánia programjának egy olyan alcíme is lehetne akár, hogy “mitől zseniális?”. Olyan “sláger” szimfonikus daraboknak fogjuk körbe járni egyes tételeit egy órában, amit mindenki kívülről tud, ismer és szeret. De mi van akkor, ha a tudottat nem vesszük természetesnek? Ha közelebb megyünk és megvizsgáljuk, hogy miért is szeretünk valamit? Mi az, amitől mindig a hatása alá kerülünk érzelmileg? Vajon eltűnik-e így a varázs, vagy éppen ettől válik még lenyűgözőbbé? Meddig mélyíthető az ismeretünk egy darabról? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Nemzeti Filharmonikusok kiváló muzsikusaival, olyan váratlan feladatok elé állítva őket, amikről ők is csak ott, élőben értesülnek és oldanak meg a legmagasabb színvonalon.