Kép forrása: DESZKA Fesztivál

Szilágyi Lenke fotóművész Íróportrék című kiállításával pénteken (március 29-én) 17 órától nyitja meg kapuit a XIII. DESZKA Fesztivál a Csokonai Színház Nézőtéri büféjében. Szilágyi Lenke a kortárs magyar fotográfia megkerülhetetlen alkotója. Sajátos világot teremtett, új nézőpontból új tónusokkal. Képei kortárs írók bizalmas pillanataiba engednek betekintést. A kiállítás jelenléte a fesztiválon azért is különleges, mert a képeken szereplő alkotók közül sokan a DESZKA-előadások szerzői, a DESZKA vendégei voltak az elmúlt 12 évben. A kortárs magyar drámák seregszemléjén idén 27 előadást láthat a közönség március 29. és április 6. között.

A DESZKA egyetlen magyarországi fesztiválként kortárs drámák, új színházi szövegek fesztiválja. A programban egyszerre láthatók a legizgalmasabb és leginnovatívabb fővárosi, vidéki és határon túli kőszínházi és független produkciók, így a DESZKA ezúttal is átfogó képet próbál adni a magyar kortárs színházművészet esztétikai sokszínűségéről.

A fesztivált a TÁP Színház Rendezői változat című előadása nyitja pénteken fél hattól a Víg Kamaraszínházban, míg a záróelőadás a kolozsvári Váróterem Projekt Liget című produkciója lesz a Horváth Árpád Stúdiószínházban. A fesztivál díszvendége, Pass Andrea író, rendező, aki a független színházi projektek megvalósításával kezdte a pályafutását, s ma már kőszínházi produkcióval is büszkélkedhet. A DESZKA Fesztivál szervezői a díszvendég életpályája gazdagságát bemutatandó színházi forma többszínűségéből is felmutatnak egy-egy előadást a debreceni seregszemlén. Egyrészt azt A vándorkutya című produkciót, amelynek a Vígszínház Házi Színpada adott otthont 2018 novemberében, másrészt független produkcióként, a Füge+Trafó koprodukciójában került be a fesztivál programjába az  Eltűnő ingerek című előadás, amely az írónő – bevallottan – legszemélyesebb története a debreceni származású Hajdu Szabolcs nagyszerű színészi alakításával.

Az idei DESZKA záróeseményén Harcsa Veronika három zenésszel és egy színésszel vállalkozik arra, hogy Kassák Lajos verseit egy rendhagyó, izgalmas koncerten mutassa be. A megzenésítések között találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avantgarde dalokat is.