Öt nap alatt csoda történhet

1017

Az írásokból úgy tudjuk, Isten hat nap alatt teremtette meg a világot, míg a hetedik nap megpihent az alkotás folyamata után. Ennek a kötetnek a pszichológus szerzője szerint nekünk öt nap is elegendő ahhoz, hogy a családunk boldoggá váljon, igaz arról egy szó sem esik, hogy ezt a csodatételt utána hány napon keresztül kellene kipihennünk.

A boldogság alapvető emberi szükségletnek tekinthető, nem csoda tehát, hogy mindenki vágyik elérni. Akinek azonban már felesége, utódai vannak, annak nyilván úgy teljes a boldogság, ha ebben a mámorító érzésben vele együtt az egész családja részesül.

A családunkat – választott párunkat és gyermekeinket – úgy is felfoghatjuk, mint egy olyan csapatot, amely tagjainak közös céljai vannak, az elért eredményeknek pedig együtt tudnak örülni. S mivel a csapatépítés a munkahelyek világában már egy bejáratott, bevált sikersztori, az eredményes együttműködés érdekében, nekünk sem kell mást tennünk, mint az ottani módszereket, lépéseket adoptálni saját családunk tekintetében. Mint minden folyamatot, ezt is érdemes kitűzött részcélokra, és az azokra szánt egységnyi időkre lebontani, jelen esetben legkézenfekvőbb, az „egy lépés-egy nap alatt” tematikus elgondolás.  Ebben a rendszerben hétfő a kommunikációra, kedd az időbeosztásra, szerda a gyermeknevelésre, fegyelmezésre, csütörtök a családon belüli viszonyokra, míg a péntek a családi kötelékek fontosságára koncentrál. S ezzel végére értünk is a kitűzött ötnapos etapnak, várhatjuk, hogy az addig esetleg döcögősen – vagy ne adj Isten sehogy nem – működő családi élet átfordul a teljes boldogság állapotába. Ha azonban ez mégsem történne meg – ismétlés a tudás anyja alapon – érdemes az egészet újra kezdeni.

A szerző Kevin Leman pszichológus – szakmájához méltón – nem ránk erőltet dolgokat, hanem tanácsokkal lát el a minket a könyvében. Tippeket ad, összefüggésekre hívja fel a figyelmünket, olyan apróságokra világít rá, amik talán eddig nem tűntek fel nekünk, de amik adott esetben nagy jelentőséggel bírhatnak. Mindezt érdekes, olvasmányos módon teszi, de ezt már olvasói megszokhatták tőle, hiszen a Harmat Kiadónál is közel tíz kötete jelent már meg. Ez a könyve is amellett, hogy hasznos tanácsok garmadáját tartalmazza, élvezetes olvasmány. S ha nem is sikerül esetleg mindent úgy, és olyan mértékben megvalósítani belőle, mint ahogy azt a könyv kézbevételekor megterveztük, tökéletes kikapcsolódást nyújthat, akár még egy éppen körülöttünk tomboló családi vihar kellős közepén is.
Tölgyesi Tibor

Kevin Leman
Péntekre boldog család

Harmat Kiadó 2018
Ára: 3200 Ft