2019. október 7-13 között második alkalommal rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált. A 2018 őszén indított komolyzenei programsorozat hatalmas sikere után újra az orosz zene géniuszai kerülnek fókuszba két városban, Budapesten és Debrecenben. Szabó Marcell Junior Prima Díjas és háromszoros Fischer Annie díjas, nemzetközi versenyek győztes zongoraművésze, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője a programstruktúrában idén is a már „bevált” és művészeti szempontból felépített tematikát követi.

Az első fesztiválprogram – amely Rachmaninov életművével foglalkozott, és amit több, mint 5000 zeneszerető hallgatott – művészi színvonalával nagy szakmai elismerést vívott ki. Az Oroszországi Föderáció pedig Szabó Marcellt a nemzetközi kapcsolatok területén kifejtett kulturális munkájáért rangos kitüntetésben részesítette.

Idén öt zeneszerző munkásságát öleli fel a fesztivál programja: Prokofjev zenekari darabjai között megszólal az I. Zongoraverseny, de a közönség nagy örömére a Rómeó és Júlia is hallható lesz. Glinka zenéjéből a kamaradarabok kerülnek fókuszba. Muszorgszkij 180 éve született, ebből az alkalomból egy teljes napon keresztül, több rendezvénnyel mutatja be a fesztivál a zeneszerző sokszínű arcát. Továbbá előadás lesz az életéről, levelezéséről, és felhangzanak részletek az „Egy kiállítás képei” című műből is. Az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum egy teljest kiállítást hoz erre az alkalomra, Budapestre és Debrecenbe. Muszorszkij operáiból filmvetítés lesz az Orosz Kulturális Központban. Szkrjabin zongoradarabjai is középpontba kerülnek. Rimszkij-Korszakov dalai pedig igazi csemegének számítanak majd a koncertek sorában.

Tavaly a közönség kedvence volt Rachmaninov Vesperás című kórusműve, melyet Debreceni Kodály Kórus a Szent István Bazilikában énekelt, idén, Csajkovszkij Vesperását hallhatjuk majd ugyanebben a csodálatos térben. Lukácsházi Győző a fesztivál hétvégi programján a gyerekeket szólítja meg a Prokofjev Péter és a farkas című művének bemutatásával. Az orosz guszli együttes pedig tradicionális pengetős  hangszereik által  bepillantást engednek  az orosz népzenébe.

A fesztiválnak Budapesten idén is a Zeneakadémia, a Szent István Bazilika és az Orosz Kulturális Központ ad otthont, Debrecenben pedig a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom lesz a koncertek helyszíne. A Kodály Filharmóniával a fesztivál továbbra is szorosan együttműködik, a zenekar Somogyi-Tóth Dániel, a kórus pedig Szabó-Sipos Máté vezényletével szólal meg. Fellép többek között Anatolij Fokanov orosz operaénekes (bariton), a  guszli-művészek „Mnogoletyije” népzenei együttese pedig közvetlenül a fesztiválra érkezik majd Oroszországból.

A fesztivál részletes programjait, a https://ozf.hu oldalán lehet követni.