Operadívák az Erkelben

 

Sümegi Eszter pályafutása 25 éves jubileumát ünnepli legkedvesebb szerepeivel február 1-jén az Erkel Színházban, míg Edita Gruberova egyik legfontosabb alakításával, a Lammermoori Lucia címszerepében tér vissza Budapestre február 9-én és 13-án.

Sümegi Eszter Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész az elmúlt két és fél évtizedben a Magyar Állami Operaház lírai-spinto szopránjaként vált az intézmény egyik oszlopává. Verdi és Puccini hősnői után az elmúlt években Richard Strauss- és Wagner-szerepeiben is meghódította a hazai közönséget, de gazdag nemzetközi karriert is tudhat maga mögött: első díjat nyert a philadelphiai Pavarotti-versenyen, énekelt Salzburgban, Párizsban, Barcelonában, a Bécsi Állami Operaházban, valamint Pekingtől Torontóig számos további rangos dalszínházban.

Az Opera tavaly őszi New York-i turnéján meghódította az amerikai kritikusokat is Szulamit-alakításával a Sába királynőjében. A Vulture.com által a 2018-as év 10 legjobb New York-i komolyzenei előadás közé sorolt produkcióban a New York Times vezető kritikusa, Anthony Tomassini kivételes művészként és ezüstösen csillogó szopránként jellemezte, míg a nemzetközileg is elismert operaszakértő és a New York-i WQXR komolyzenei rádió vezető kritikusa, Fred Plotkin 2018 év végi visszatekintésében Sümegi Eszter fellépését sztárcsináló alakításként méltatta.

Sümegi Eszter a február 1-i gálán kedvenc szerepeiből válogat, felcsendülnek többek közt az Aida, a Don Carlos, a Parasztbecsület, a Macbeth, a Nabucco, A trubadúr, a Tosca és a Sába királynője részletei. A koncerten közreműködik Gál Erika, Fokanov Anatolij, Kiss András és Rafael Rojas, az Opera Zenekarát és Énekkarát Kovács János és Medveczky Ádám vezényli (karigazgató: Csiki Gábor). Bár a koncert telt házas, a művésznővel hamarosan ismét találkozhat a közönség: február 22-én Ponchielli Giocondájának premierjén a címszerepben debütál Almási-Tóth András rendezésében.


Fotó: Nagy Attila

Az Erkel Színház repertoárján idén február 9. és 23. között hat alkalommal látható Donizetti Lammermoori Lucia című operája, aminek címszerepét a nyitóelőadáson és február 13-án Edita Gruberova énekli. A világhírű, édesanyja révén magyar felmenőkkel is rendelkező szlovák koloratúrszoprán, bár Mozart és Strauss operáiban nyújtott kiváló teljesítményeiről lett nemzetközileg is elismert, a bel canto újbóli felfedezéséhez is nagy mértékben hozzájárult, többek között a februári címszerep nagy sikerű interpretációival. Edita Gruberova és a Magyar Állami Operaház együttműködése a Lammermoori Lucia kapcsán nem új keletű: legutóbb 2014-ben koncertszerű előadáson énekelte a szerepet az Erkel Színházban, míg 2017 őszén a budapesti dalszínház japán turnéján már Szabó Máté rendezésében lépett színpadra Donizetti operájának hősnőjeként.