Fotó: Máthé András

A színházi munka leállta után karitatív szerepet vállalnak a Csokonai Színház művészei. Kubik Anna és Varga Klári hangoskönyvek elkészültében segédkezik. „Ahogy a járványügyi helyzet miatt bezárta ajtóit a Csokonai Színház, az első naptól kezdve folyamatos munkában vagyok” – mondta el Kubik Anna, akit azal a kérdéssel kerestünk meg, hogyan telnek a napjai ebben a kényszerű helyzetben. „Rögtön eszembe jutott kedves régi színészkollégám, Bodor Tibor, aki önkéntes felolvasást szervezett, látássérültek számára készülő hangoskönyvekhez. A hangfelvételeket ki-ki az otthoni számítógépén vagy telefonja segítségével készítheti el, s egy próbafelolvasás után bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez, ha felkeresi honlapot” – újságolta el. Fehér Béla Lecsó című regényét olvasta fel otthonában, amiből a vágási munkák után, pár hónapon belül készül el a hangoskönyv.

A művésznő emellett csatlakozott a Minden napra egy mese című videósorozathoz, amit Selmeczi Bea dramaturg indított el, ebben a sorozatban egy Benedek Elek mesét olvas fel. A közelgő költészet napjára is készült, Kiss Benedek egy versének tolmácsolásával. Emellett fontosnak tartotta azt is, hogy részt vállaljon lakóhelye „Maradj otthon!” kampányában.

Varga Klárinak Kubik Anna hívta fel a figyelmét a Legyél te is felolvasó! projektre. „Közel áll a szívemhez minden olyan munka és vállalás, ami a hátrányos helyzetben élő embertársaink esélyegyenlőségét szolgálja, boldog vagyok, hogy az élet összehozott ezzel a lehetőséggel” – mondta el Varga Klári, akiről talán kevesen tudják, hogy jelnyelvet is tanult és alapfokú jelnyelvi tolmács vizsgával is rendelkezik. Az ő tolmácsolásában Oscar Wilde A boldog herceg című műve lesz elérhető hangoskönyv formájában.

A járványügyi intézkedések miatt Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt-darab próbái szakadtak félbe a két színművész számára a Csokonaiban. „Érzékeny korszakában szakadt félbe a munka, de biztos vagyok benne, hogy a darabnak használni fog az idő, így is érik bennünk, hiszen mi, színészek nemcsak a színházban dolgozunk, hanem éjjel-nappal megy át a testünkön, a lelkünkön a darab, amivel dolgozunk” – mondta el Kubik Anna. „Most más feladataink vannak: a lelki segítség