Ön érti a magyart?

Ha valakit megállítanánk az utcán, s megkérdeznénk beszél-e magyarul szinte természetes lenne a válasz: igen, és anyanyelvi szinten, hisz magyarnak születtem. Ha azonban elé tennénk ezt a könyvecskét, biztosak lehetünk benne, jó néhány kérdésnél, csak vakarhatná a fejét. Pedig a könyv minden szava magyar – helyesebben szólva betagozódott a magyar nyelvbe – mégsem ismerjük közülük soknak a jelentését.

Evidens dolog, hogy aki magyarnak született, s akinek magyar az anyanyelve, az beszél magyarul. De az, hogy ez a csak az információk átadására vonatkozik-e, vagy a legfinomabb, legcizelláltabb, legapróbb részletekre is tökéletesen kiterjed-e, az sok esetben kérdéses. Aki meg akarja tudni, ő maga vajon milyen mélységig, milyen átfogóan ismeri és érti gyönyörű nyelvünket, az legjobb, ha saját magát teszi próbára egy totósor szerű tesztgyűjtemény kitöltésével.
A több mint negyven nyelvi totó az élet legkülönbözőbb területeit öleli fel tematikusan. Az idegen szavaktól kezdve a latin kifejezésekig, a közmondások, szólások feladványától a sznob szóösszetételek ismeretéig sok mindent megtippelhetünk és megismerhetünk belőle. Aki olvasott indiánregényeket, annak bizonyára nem okoz gondot bejelölni, hogy milyen eredetű szó a mokaszin, vagy aki egy kevéssé is járatos a földrajzban, az tudja, hogy hol él a ruszin nép. De hogy minek a mértékegysége volt hajdan az ejtel, vagy, hogy milyen ruhadarab is volt egykor a salavári az már igencsak fogas kérdés.
S miközben játszunk – hisz minden teszt kitöltése kicsit játék is – észrevétlenül bővül szókincsünk, gyarapodik nyelvtudásunk, mélyrehatóbban, átfogóbban ismerjük meg a világot. De a könyv olvasgatása által nemcsak világlátásunk tágul ki, hanem csodálatos nyelvünk eddig ismeretlen gyöngyszemei is felbukkannak előttünk, s ezek olyan kincsek, amiket igazán csak egy magyar tud értékelni.
Tölgyesi Tibor

Kiss Zita
ANYA – NYELV – KINCS

Tinta Könyvkiadó 2019.
Ára: 2490 Ft