Omnia vincit amor!

Vannak latin mondások, amelyek jól hangzanak ugyan, de nem biztos, hogy igaznak is bizonyulnak. A cím szerint a szerelem mindent legyőz, de ennél talán helyesebb lenne azt a bölcsességet sugallni az embereknek – hisz sajnos az évek múlása sem jelent senkinek immunitást attól, hogy szerelembe essen – hogy a szerelem mindenkit legyőz, hiába is tiltakozunk ellene kézzel-lábbal. Ha pedig legyőzettünk, legalább tudjuk, mi volt az oka, vesztesként maradtunk a szerelmi csatatéren.

A szerelem sötét verem – tartja a mondás. Ezt – az egyesek számára kínokkal teli, mások számára a földi mennyországot jelentő – gödröt próbálja meg ez a kötet tudományos alapossággal feltérképezni, s megmutatni, hogy minden helyzetből van kiút, ha az ember tudja, hogy mit szeretne, s a céljai megvalósításához a józan eszén kívül a szakemberek tanácsait is figyelembe veszi.

A hasznos útmutatókat a megszívlelendő tudományos eredményeket ez a könyv öt fejezeten keresztül taglalja. Az első segítségével tisztába jöhetünk abban a tekintetben, kik is vagyunk mi valójában, s az elszántságon kívül mi mindenre van szükségünk ahhoz, hogy készen álljunk résztvevőként megjelenni abban az évmilliók óta zajló folyamatban, mely imádott szívünk hölgye – vagy esetleg szívtipró lovagja – kegyeinek az elnyeréséért zajlik. S ha már tudjuk, kik s mik vagyunk, akkor bátran elindulhatunk életünk legizgalmasabb kutatási területére – erről szól a második fejezet – hogy reményeink szerint megtaláljuk, azt a másik felünket, aki minden tekintetben nekünk való. Persze, mint ahogy a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik, úgy a legbeteljesültebb igaz szerelemnek is az első randevú a nyitánya. Ezen a találkozáson azonban – ha a későbbiekben is szeretnénk, hogy legyen folytatás – mindent jól kell tennünk, ezért a szerző egy egész fejezetet szentel az erre való felkészítésünkre. Ha jól mennek a dolgok – s nemcsak egy éjszakára szeretnénk párt találni magunknak – akkor a későbbiekben annyira belegabalyodhatunk ebbe a vonzalomba, hogy előbb-utóbb elkötelezett rajongóvá válunk, s innentől kezdve az érzelmi – s a velük párhuzamosan futó testi-lelki – folyamatok nemcsak felgyorsulnak, de visszafordíthatatlanná is válnak. A negyedik fejezet bemutatta előjáték után következhet a végkifejlet, a holtomiglan holtáiglan együttlét, a giccses ponyvák és könnyfakasztó romantikus filmek kedvenc vezérmotívuma, az örök szerelem. Az utolsó, ötödik fejezet igazán azoknak szól, akik szeretnék megtalálni – vagy talán már meg is találták, de ők igazán kevesen vannak – azt az állapotot, amikor párjuk nemcsak időlegesen, de végérvényesen magához láncolja, elvarázsolja, lenyűgözi, s mindezt úgy, hogy egy másodpercig sem érzi ennek nyomasztó súlyát, béklyóba záró rabságát, elviselhetetlen terhét. Mert hiába szkeptikus sok ember, van ilyen kapcsolat, bár a cinikusok csak a meseirodalom hihetetlen történeteire gondolnak ilyenkor.

A könyv szerzője pszichológus, aki ismer minket kívül belül, tudja, mi kell nekünk, mivel tudunk hatni, s mi az, ami hat ránk. Érdemes tehát elolvasni ezt a könyvet, s megfogadni az intelmeit, mert ha aztán – hiszen meglátni és megszeretni egy pillanat műve – elér minket a vég, legalább az a tudat éljen bennünk, hogy felkészülten vártuk be az elkerülhetetlent. A bölcs intelme szerint ugyanis, nem akkor kell keresni a legközelebbi esernyőüzletet, amikor már megnyíltak az ég csatornái, s úgy zúdul a nyakunkba a fellegekből az esővíz, mintha dézsából öntenék. Ajánlott tehát, hogy mihamarabb olvassuk el a könyvet, hogy tudjuk, mire kell felkészülnünk. S ha úgy adná a sors, hogy a benne foglaltaknak, mégsem fogjuk hasznát venni röpke életükben, akkor is mosoly fakaszt arcunkra olvasása, s néhány boldog órával ajándékoz meg áttanulmányozása.

A közel négyzet alakú kötet már nem az első tagja annak a sorozatnak mely a mindennapi pszichológia egy-egy témakörét dolgozza fel, könnyed olvasmányos formában, színesen – mind tartalmában, mind kivitelében – érdekesen. Remek megjelenés, érdekes tartalom, megszívlelendő észrevételek – ugyan mi mást is várhatnánk, egy laikusoknak szóló párkapcsolati könyvtől? S ebben a kötetben mindezt megkapjuk, tehát nyugodtan vegyük le a polcról a könyvesboltban, nem bánjuk meg.
Tölgyesi Tibor

Leslie Becker Phelps –Megan Kaye
Szerelem
a vonzalom pszichológiája

HVG Kiadó 2018
Ára: 4500 Ft