Négylábú barátaink

A kutya a legtöbb ember szívéhez közel áll, ami nem is csoda, hiszen évezredek óta hűséges társunk. Ha kell, a munkánkat segíti, mint vadász, vagy pásztorkutya, ha kell, a biztonságunkat óvja, mint házőrző vagy őrkutya, ha kell a fegyveres testületeknél teljesít „szolgálatot, mint nyomozó, vagy kábítószer kereső négylábú „állománytag.”

Olyan is van, hogy sérült emberek látását, hallását pótolja, romok alá kerülteket jelez a mentőcsapatoknak, vagy eltévedt emberek, gyerekek nyomára vezet minket. Manapság azonban leginkább házi kedvencként van jelen a mindennapi életünkben, csak úgy heverészik a lábainknál, vagy hízelkedve, hozzánk bújva próbálja meg, elűzni életünk gondjait.

A Tinta Kiadónál megjelent kötet címe – Kutyaszótár – talán első pillanatban meglepő is lehet. De itt természetesen nem arról van szó, hogy a megannyi morgást, ugatást, vonyítást lefordította volna a szerző embernyelvre, hanem arról, hogy 410 kutyafajta nevének eredetét ismerjük meg, miközben minden fajtáról rövid leírást is találunk.

Néhány kutyafajta neve meglehetősen érdekes, ki gondolná például, hogy a tacskó szóban meg van még, a latin gyökér a komondor szavunk pedig arra utalhat, hogy ez a fajta valamikor a kunok kutyája lehetett. Néhány fajtánál a származás helye maradt meg a neveikben – például kaukázusi juhászkutya, nápolyi masztiff , leonbergi, stb. – másoknál viszont az elnevezés a kinézetre utal. Aki tud kínaiul, az tudja, hogy a shar-pei jelentése homokbőr, az óangol juhászkutya másik neve a bobtail pedig angolul kurta farkút jelent.

Megannyi érdekes néveredet, érdekes és meghökkentő elnevezések olvashatók a könyvben. Amellett azonban, hogy az ember saját, vagy egy ismerős kutya fajtanevének eredetére keresne rá, érdemes a többieket is elolvasgatni.

De bármilyen érdekesek is a fajták és leírások, nem szabad elfelejteni, hogy kutyáinkat nem elsősorban, nevükért és múltjukért, hanem hűségükért ragaszkodásukért, jellemükért szeretjük. S ezen az sem változtat, s éppen úgy rajonghatunk értük, ha esetleg nincs törzskönyvük és több fajtából gyúrta össze őket a természet szeszélye.
Tölgyesi Tibor

Rácz János
Kutyaszótár

Tinta Könyvkiadó 2018
Ára: 3490 Ft