MVM Koncertek – Szalai Lotti gitárművész a Bartók Emlékházban

Az MVM által alapított Junior Prima Díj kiemelkedő tehetségű fiatal művészeket támogat jelentős összeggel pályájuk elindulásában, a hangversenysorozat pedig bemutatkozási lehetőséget biztosít a fiatal tehetségek számára. A sorozatot 2019-ben is folytatódik, melynek keretében április 30-án este 6 órakor már a 3. hangversenyre kerül sor a Bartók Emlékházban: az est főszereplője Szalai Lotti, a nagyon tehetséges fiatal gitárművész.

Szalai Lotti kilencéves korában kezdett el gitározni Fekete Gábornál a balatonalmádi Kósa György Zeneiskolában. Két évvel később Eötvös József növendéke lett, majd 2014-től a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek képzőjében folytatta tanulmányait. Több nemzetközi verseny győztese: a weimari Anna Amalia Nemzetközi Gitárversenyen 2013-ban második helyezettje, 2015-ben már a verseny kiemelt fődíjasa, a szerbiai Topolyán megrendezett 5. Nemzetközi Gitárversenyen 2017-ben kiemelt győztes, ugyanebben az évben a magyarországi I. Országos Gitárversenyen, Nyíregyházán első helyezettje és a verseny nagydíjasa lett. Szólókoncertjei mellett számos neves művésszel játszott már kamarazenei koncerteken, többek között Szenthelyi Miklós hegedűművésszel, Kertesi Ingrid operaénekesnővel és tanárán, Eötvös Józsefen kívül Szilvágyi Sándor gitárművésszel is. A magyar közönség hallhatta őt többek között a Budapesti Kongresszusi Központban, a Zeneakadémia Solti Termében, a Budapest Music Centerben, a Pesti Vigadóban és a Bartók Emlékházban is. A Pesti Vigadó dísztermében 2016 nyarán, 17 évesen játszotta nagy sikerrel a Zuglói Filharmóniával, Záborszky Kálmán vezényletével, Joaquín Rodrigo híres Aranjuez Concertoját. 2017 februárjában egyike lett a Bank of China ösztöndíjasainak. Rendszeresen vesz részt a világ vezető művészeinek mesterkurzusain, akik kivétel nélkül a legelismerőbb szavakkal nyilatkoztak kiemelkedő tehetségéről.

A sorozat 4., egyben idei utolsó eseményén október 8-án Schubert, Schumann és Brahms művei csendülnek fel Dolfin Balázs (gordonka) előadásában.

2019. április 30. (kedd), 18 óra – Bartók Emlékház
(1025 Budapest, Csalán u. 29.)
MVM Koncertek – „Junior Prima Díjasok hangversenysorozata” 3.
Szalai Lotti gitárestje
Bach: c-moll szvit, BWV 997, Britten: Nocturnal (after John Dowland), op. 70, Rózsa: Gitár szonát

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, a www.azongora.hu vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.