MVM Koncertek – Jevgenyij Koroljov a Zeneakadémián

Jevgenyij Koroljov koncertjével folytatódik október 24-én az „MVM-koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében.

Az orosz zongoraművészt jól ismeri a hazai közönség, hiszen visszatérő vendége a nagysikerű sorozatnak. Jevgenyij Koroljov a nemzetközi zenei élet egyik különleges jelensége, közönségét látványos attitűdök nélkül győzi meg, előtérbe helyezve a spiritualitást, melyet a művek lenyűgözően mély művészi tolmácsolásával és interpretációval közelít meg. Nem hiába fogalmaz róla a Süddeutche Zeitung a következőképpen: „Koroljov minden dolgot a lénye szerint kezel, empatikus értelemben a létezés érdekli a csillogás helyett”. Repertoárja a barokktól az impresszionistákon át egészen Ligetiig terjed, kiemelkedő helyet szentel azonban Bach műveinek. „Ha csak egyetlen CD-t tudnék magammal vinni egy lakatlan szigetre, akkor Koroljov Bach-felvételét választanám, mert még az éhségtől és szomjúságtól elepedve is egyre csak ezt a felvételt hallgatnám újra és újra, egészen az utolsó leheletemig.” – nyilatkozta Ligeti György világhírű zeneszerző „A fúga művészete” CD-felvételéről. Koroljov októberi programját ismét a barokknak szenteli: Rameau, Händel és Scarlatti művei mellett a szünet után Bach két partitáját fogja a közönségnek tolmácsolni a tőle megszokott kristálytiszta precizitással és elmélyüléssel.

A sorozat a hét végén a Festetics Palotában folytatódik, ahol október 26-án és 27-én (szombaton és vasárnap délelőtt 11 és este 7 órakor) Csalog Gábor, Hlavacsek Tihamér, Gyöngyösi Ivett és Balogh Ádám ad zongorakoncerteket. November 5-én a Müpában a világhírű orosz zongoraművész, Jevgenyij Kiszin vendégszerepel.

2019. október 24. (csütörtök), 19.30 óra – Zeneakadémia Nagyterem
Jevgenyij Koroljov zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”
Rameau: Gavotte és 6 variáció, Händel: d-moll szvit, HWV 428, (Ária, Variációk, Presto),
Scarlatti: 6 szonáta ***  J. S. Bach: B-dúr partita, BWV 825, c-moll partita, BWV 826