A 2018-ban indult, Nephthys istennőről, Ízisz testvéréről elnevezett projekt célja az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében felelhető egyiptomi mumifikált maradványok multidiszciplináris, archeometriai vizsgálat sorozata. A kutatási módszerek között fizikai-kémiai vizsgálatok, képalkotó eljárások egyaránt szerepelnek. A projekt célja új roncsolásmentes megoldások kialakítása, és lehetőség szerint olyan minimális mintamennyiséget igénylő eljárások alkalmazása, amely kevés csont/lágyszövet/bandázs anyagok eltávolítását igényli.

A vizsgálatok első lépésében a biológiai antropológia módszereivel megállapíthatóvá vált az elhalálozott neme és életkora. Amennyiben a csontokon patológiás elváltozások (pl. trauma, tumor, anyagcsere megbetegedések, a vérképzős szervek betegségei okozta elváltozások) nyomai fedezhetők fel, azokat lehetőség szerint azonosították. A modern technika segítségével képet kaphatunk az egykor élt emberek táplálkozási szokásairól, és az őket ért környezeti hatásokról.

Az előzetes mérések szerint a kutatásba eddig bevont múmiák, pár kivétellel mind Egyiptom késői korszakaiból (Harmadik átmeneti és Ptolemaiosz–korszak) származnak. Az ipari CT-vel elvégzett vizsgálatok végére a bandázsolt, bitumennel borított csontok 3D modellben jelentek meg, és több irányból, több szeletben paleopatológiai szempontból is vizsgálhatóvá váltak. Elvégezték a mumifikáláshoz használt anyagok szervesanyag analízisét, ezzel a kutatók szűkítették a korszakot és a lelőhely területét, a testeket borító bandázsszöveteken észlelt pollen maradványok segítségével – remények szerint – a temetés időpontja (évszak) és a múmiák pontos származási helye is beazonosíthatóvá válik.

A Nephthys Projekt számos magyar és külföldi intézmény közreműködésével a nemzetközi múmiakutatások fontos részévé vált az elmúlt években. Az eddigi eredményekről és a további kutatási irányokról a résztvevő intézmények adnak tájékoztatást.