A Budapest Film Zrt. mozijai 2020. március 12-én az elsők között állították le a vetítéseket, azért, hogy a nézők és a mozisok egészségét náluk semmiképp se fenyegethesse a járvány, viszont elsőként is nyitnak újra – igaz, egyelőre csak biztonságos, internetes közvetítések formájában. Most pedig örömmel mutatják be új kezdeményezésüket, a Budapesti Távmozit. A Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino Cafe filmszínházak 2020. április 21., keddtől ismét napi műsorrendben vetítenek a film.artmozi.hu címen keresztül. A kínálat folyamatosan új mozipremierekkel és filmfesztiválokkal bővül.

A nézők az interneten előadásokra a szokott módon válthatnak kedvezményes jegyeket. A virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak, mint rendesen, és az online nézőterek bejáratánál is ugyanazok a jegyszedők várják a nézőket, akikkel a kedvenc mozijukban máskor is találkozni szoktak. A mozizni vágyok a Távmozi vetítéseire váltott jegyekkel közvetlenül a budapesti művészmozik fennmaradását és a Budapest Film munkatársainak megélhetését segíthetik a váratlan mozinélküliség idején.

A Távmozi első filmpremierje: A Láthatatlanok

A film főszereplője négy mindenre elszánt szociális munkás. Nőknek fenntartott nappali melegedőt vezetnek, állandó vendégeiket fürdővel és meleg étellel várják. Mindent elkövetnek, hogy segítsék az emberi méltóság megőrzését és a társadalomba való visszailleszkedést. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon: tovább üzemeltetik a helyet, éjszaka menedéket nyújtanak, nappal pedig azon fáradoznak, hogy kiépítsék vendégeiknek a megfelelő szociális hálót. Magánakciójuk azonban nem maradhat sokáig titokban.

A film Franciaországban óriási siker volt, több mint másfél millióan látták. A magyarországi mozipremiert néhány héttel ezelőttre tervezte a forgalmazó Mozinet Kft., de ezt bizonytalan időre kénytelenek voltak elhalasztani a járvány miatt, ezért most alternatív úton juttatják el a nézőkhöz: a Budapest Film Zrt. új platformján, a Távmoziban 2020. április 21-től láthatja a közönség.

A láthatatlanok országos marketingkampánya már tavaly ősszel elindult. Legutóbb adománygyűjtéssel egybekötött vetítést tartottak belőle BMSZKI Dózsa menedékhelyén, csaknem háromszázezer forintot gyűjt össze a Budapest Bike Maffiával közösen, amely nagy részéből az intézmény művészetterápiás programja lett támogatva.

A film kapcsán a Budapest Film Zrt. novellapályázatot is indított a 168 órával együttműködve a hazai hajléktalan nők és szociális munkások számára, amelyre 26 pályamű érkezett, ezekből háromtagú zsűri, Szalai Kriszta (SzuperWMN-díjas író, színésznő), Herskovits Eszter (a 168 óra kulturális rovatvezetője) és Szaniszló Judit (Petri György-díjas író) választotta ki a legjobbakat. A díjazott novellák a film és a Mozinet Facebook oldalain olvashatóak, valamint 2020. április 16. 19 órától megtekinthetők lesznek Szalai Kriszta felolvasában, illetve a 168 óra hasábjain is megjelennek a következő hetekben. A Budapest Bike Maffia önkéntesei választották ki a BBM különdíjas szerzőt.