Fél évszázada mutatták be minden idők legnagyobb gengszterfilmjét, A Keresztapát. Az évforduló alkalmából Francis Ford Coppola digitálisan felújított filmklasszikusa világszerte visszatér a mozikba néhány vetítésre. Magyarországon csak a Cinema MOM-ban lesz műsoron, 2022. február 10-től egy hétig.

A szervezett alvilág számos nagyszerű filmnek szolgált kiindulópontjaként, ám a Marlon Brando és Al Pacino főszereplésével készült A Keresztapa vitathatatlanul a legmeghatározóbb mind közül. Francis Ford Coppola 1972-ben – Magyarországon tíz évvel később, 1982-ben – bemutatott, családregény, dráma és gengszterfilm között hidat képező filmjével nem csupán egy izgalmas történetet vitt vászonra: moziját a cselekmény közegének, a második világháború utáni New York-i maffiaháborúk korrajzának ábrázolása is kiemelkedővé teszi. Az aprólékosan kidolgozott részleteknek és a kitűnő színészi játéknak köszönhetően a Corleone klán 1945-55 közötti időszakát felölelő története a mai napig, 50 év után is magával ragadja a nézőt. A Mario Puzo azonos című regénye alapján készült film meglehetősen kendőzetlenül, a maga idejében sokkolóan ható leszámolás-jelenetekkel tarkítva mutatja be világ egyik legrettegettebb hatalmává vált, olasz gyökerű maffia gépezetét.

Az 50. évfordulós felújított kiadás eredeti nyelvű előzetese (maga a film magyar felirattal látható):

A Keresztapa kultikus státusza többek között a kivételes szereposztásnak is köszönhető. Don Vito Corleone szerepére Coppola Marlon Brandót választotta, akinek zseniális alakítását Golden Globe és Oscar-díjjal jutalmazták (ez utóbbit végül nem vette át, maga helyett egy indián nőt küldött a gálára egy üzenettel). A kezdetben az üzleti ügyektől szándékosan távol maradó, majd az apja és bátyja elleni merénylet után a család vezetését átvevő Michael Corleone szerepére sok korabeli sztár pályázott a Paramount stúdiónál, ám Coppola egy valódi olasz gyökerekkel rendelkező fiatal színészt akart. Döntése telitalálatnak bizonyult: bár Al Pacino korábban csak kisebb filmekben játszott, alakítása hatalmas tehetségről tett tanúbizonyságot. A további mellékszereplők, köztük James Caan, Robert Duvall, Richard Castellano és Diane Keaton mind kimagasló színészi teljesítményt nyújtottak a filmben. A Keresztapa jellegzetes képi világát az „operatőrök Rembrandtja”, Gordon Willis kitűnő érzékkel megválasztott színei, fényei és sötét, markáns kamerabeállításai keltik életre. A film sikeréhez elválaszthatatlanul hozzátartozik Nino Rota legendássá vált, Grammy-díjjal elismert filmzenéje is.

Kevesen tudják, de minden idők egyik legnagyobb mozifilmjének forgatását számtalan akadály nehezítette. Coppolát a stúdió kirúgással fenyegette, Marlon Brando és Al Pacino helyett is mást akartak látni a filmben. Mario Puzo, a film alapjául szolgáló regény írója nyilvánosan összeszólalkozott Frank Sinatrával, mert az magára ismert az egyik karakterben, a produkciót pedig a valódi maffia is megfenyegette. Ez utóbbit dolgozza fel a The Offer című minisorozat, ami a Paramount+-on debütál hamarosan.

Végül Coppola sikerrel keresztülvitte a koncepcióját, és ezzel a legapróbb részletekig kidolgozott, epikus filmjével világhírű rendezővé vált, alkotása számos fesztiváldíj mellett a 11 Oscar-jelölésből hármat valóra váltott, köztük a Legjobb film és Mario Puzoval közösen a Legjobb forgatókönyv díját. Ikonikus karakterei, emlékezetes jelenetei és szállóigévé vált dialógusai kitörölhetetlenül beivódtak a huszadik század popkultúrájába.

Ötven évvel az eredeti bemutatója után a Paramount Studio Coppola szakmai vezetésével teljes körűen restaurálta a filmet, és február folyamán limitált vetítéssorozatban világszerte néhány kiválasztott moziban újra nagyvásznon látható. Magyarországon a MOM Park megújult mozijában, a fotelekkel felszerelt Cinema MOM-ban lesznek a vetítések, február 10-16. között csak egy hétig, eredeti nyelven, magyar felirattal. Részletek a https://www.cinemamom.hu oldalon olvashatók.

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/322331456491850