Út és cél

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előestéjén, szeptember 4-én, szombaton láthatja a nagyközönség először Tolvaly Ferenc legújabb filmjét, a Szent Ignác útját. Megmutatni a láthatatlan, segíteni elmerülni a csendben – nem kevesebbre vállalkozik a zarándokfilmjeiről ismert direktor alkotása.


A Szent Ignác útja forgatókönyve Tolvaly Ferenc El Camino 20 év múlva – Szent Ignác útja című regénytervezete alapján készült. A regény, melyben a szerző feldolgozza a forgatás alatt gyűjtött tapasztalatait a filmmel egy időben, szeptember 2-án kerül a könyvesboltokba, a Kortárs Kiadó gondozásában.
Balázs Zsuzsa újságíróval közösen írt forgatókönyv alapján készült alkotás az élet legfontosabb utazására hívja nézőit: egy utazásra saját magunk mély megismerése és megértése felé.

A filmben szereplő négy fiatal zarándok lelkigyakorlatát az úton egy spanyol jezsuita lelki vezető – José Luis Iriberri SJ – kíséri, aki egyben a nézők lélek-útikalauzává is válik. A zarándokok Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítójának nyomában járnak, aki népszerűséget hajszoló katonából vált lelki vezetővé, és aki 500 évvel ezelőtt először tette meg a ma már Camino Ignacianóként ismert, Loyolától Manresáig tartó, 640 km-es életváltoztató útját.
A forgatókönyvíró-rendező Tolvaly Ferenc filmje rávilágít az út spirituális és vizuális szépségeire. Gondolatát is ideidézve kitűnik milyen szellemiségben is fogant ez az alkotás: „Ha egyetlen célt követsz, mindennél fontosabb, hogy az útra figyelj. Mert az út tanít meg arra, hogyan érj célba. Ha odafigyelsz, minden lépéssel gazdagabb leszel. Így van ez az életben is. Az úttól függ, hogy sikerül-e elérni céljainkat. Az út, amit választunk és az, hogy hogyan járjuk. Először keresnünk kell, ami mindennapjainkat elfedi. Gondolj mindig erre, ha úgy érzed, nem bírod tovább.”
A Szent Ignác útja egyaránt hordoz üzenetet az önmagukat keresőknek, a pszichológia iránt érdeklődőknek és mindazoknak, akik változtatni szeretnének életükön kortól, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül, miközben a spanyol kultúra és a természet szerelmeseinek is egyedülálló élményt ígér.