Túlzott igazságérzet – avagy hogyan törölték el Frankot?

Túlzott igazságérzet címmel három részes dokumentumfilm sorozat, és öt részes podcastsorozat készült Papp Bojána rendezésében, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot c. filmjének történelmi hátteréről. A Túlzott igazságérzeta Kádár-kor politikai pszichiátriáját dolgozza fel, a megszólalói között találunk egykori ellenzéki politikust, pszichiátert, újságírót, igazságügyi szakértőt, emberi jogi aktivistát és történésztis. Többek között Haraszti Miklós, Pálinkás Szűts Róbert, Ef Zámbó István, Gazsó L. Ferenc, Rainer M. János is nyilatkoznak.

A politikai pszichiátria intézménye minden volt szocialista államban létezett. Az 50-es években a Szovjetunióban dolgozták ki, igazán elterjedt a 70-es, 80-as évekre lett, több százezer embert érintett. Eszerint a másként gondolkodókat, a normálistól eltérőket, azokat, akik nem a hivatalos doktrínák szerint gondolkodtak, és ezt hangosan képviselték – akárcsak egy kocsmai beszélgetésben -, sok esetben kényszergyógykezelésre ítélték. A szovjet mintát ugyan nem akkora mértékben, de itthon is átvette a párvezetés.

A Kádár-korban a pszichiátria többszörösen is átpolitizált volt. A pszichiátriai kezelések a személyiségi jogok védelme miatt eleve titkosak, s mivel a kádár-kori titkosszolgálatok idején a titkokkal való visszaélés, zsarolás, fenyegetés a hatalom egyik legfőbb eszközeként működött, ez rendkívül kiszolgáltatottá tette a pszichiátriai betegeket. Az orvosi szakma a kommunizmusban – minden más szakmához hasonlóan -, átpolitizált volt: a szakmai vezetők többsége be volt csatornázva a pártvezetéshez. Mindemellett a titkosszolgálatok használták is a pszichológia módszertanát, az ügynökök beszervezését, a tartótisztek kiképzését is ennek alapján végezték.

Túlzott igazságérzet megszólalói:

Dr. Baraczka Krisztina,igazságügyi szakértő, pszichiáter
Robert Van Voren, emberi jogi aktivista
Dr. Kovai Melinda, szociológus
Mező Gábor, újságíró
Haraszti Miklós, író, újságíró, politikus
Pálinkás Szűts Róbert, újságíró
Ef Zámbó István, képzőművész
Gazsó L. Ferenc, újságíró
Zelei Miklós, újságíró
Rainer M. János, történész
Takács Tibor, történész, ÁBTL

Túlzott igazságérzet alkotói:

Rendező: Dr. Papp Bojána
Producer: Fabricius Gábor
Operatőr: Natasa Pavlovszkaja
Asszisztens: Szabó Virág
Vágó: Laczi Evelin
Executive producer: Józsa László
Gyártócég: Speak Easy Project

Dr. Papp Bojána

Dr. Papp Bojána a Színház- és Filmművészeti Egyetemen doktorált, az elmúlt húsz évben dokumentumfilmesként, újságíróként, szerkesztőként, producerként dolgozott. Kétszer nyerte el a Magyar Filmkritikusok díját. Elkötelezetten foglalkozik szociális témákkal: forgatott börtönben, hátrányos helyzetű gyerekekkel, menekültekkel, nőkkel vagy mélyszegénysében élőkkel, de a történelmi témák is fogékony.

Válogatott filmek: A tévé és én, Börtönrap, Jules szökése, A város gyomrában, Generáció L

Túlzott igazságérzet dokumentumfilmek linkek:

1. rész: https://youtu.be/vTss1lBhxoo
2. rész: https://youtu.be/PAq83z7kOoQ
3. rész: https://youtu.be/-F3dBHLDVMA

Fabricius Gábor: Eltörölni Frankot

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

Az Eltörölni Frankot főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége, játssza. A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Primadíjas Waskovics Andrea is, a további szerepekben olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, akinek ez az utolsó filmje, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál, de szerepet kapott Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

A film operatőre Dobos Tamás, látványtervezője Eggert Ketilsson, Kiss Dorka és Fabricius Gábor, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt.

Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta. A magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában, október 7-én mutatják be a filmet színes verzióban, de a hazai art mozik fekete-fehérben is vetítik majd az Eltörölni Frankot c. alkotást.

Stáblista:

Rendező-író-producer: Fabricius Gábor
Fényképezte: Dobos Tamás
Látvány: Eggert Ketilsson, Kiss Dorka és Fabricius Gábor
Vágó: Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett
Hang: Zányi Tamás
Jelmez: Sinkovics Judit
A rendező konzulense: Gazdag Gyula
Főszereplők: Fuchs Benjámin, Blénesi Kincső, Waskovics Andrea
Szereplők: Lénárt István, Székely B. Miklós, Frenák Pál, Pajor Tamás,
Pál András, Peer Krisztián, Ladányi Andrea, Bánsági Ildikó