Rendkívüli helyzetekben rendkívüli megoldások születnek. A Távmozi keretében a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a Budapest Filmmel együttműködve online is elérhetővé teszi játékfilmes versenyprogramjának négy kimagasló alkotását. Négy szeptemberi estén, Magyarország bármely pontjáról bekapcsolódhatunk online a miskolci filmfesztivál programjába a www.tavmozi.hu oldalon.

Részletes program:

Méhkas

színes, koszovói-svájci-albán-macedón film | 84 perc | albán nyelven, magyar felirattal
2021. szeptember 10., 20.30 Művész Távmozi – 1200 Ft

Rendezte: Blerta Basholli

Író: Blerta Basholli
Főszereplők: Yllka Gashi, Cun Lajci, Aurita Agushi

Az elsőfilmes BlertaBasholli alkotása a 2021-es Sundance fesztiválon „mindent vitt” a nemzetközi versenymezőnyben. A Hive egy családanya életét mutatja be a koszovói Krusha e Madhe /VelikaKruša/ faluban. Ez a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a szerb megszállás alatt, sok férfit elhurcoltak és kivégeztek. A megmaradtak pedig nem nézik jó szemmel a megözvegyült Fahrije erőfeszítéseit, aki nő létére dolgozik és pénzt keres: a falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amit a városi szupermarketnek ad el. A kezdeményezés sikeres vállalkozássá növi ki magát.

Hygiènesociale

színes, kanadai film | 75 perc | francia nyelven, magyar felirattal
2021. szeptember 11., 20.30 Művész Távmozi – 1200 Ft

Rendezte: Denis Côté
Író: Denis Côté
Főszereplők: Maxim Gaudette, Larissa Corriveau, Éléonere Loiselle

A kanadai rendező új filmjében valódi és álfilozófiai mélységek és a kettő között különbséget tenni nem tudókkal szembeni alig titkolt gúny teremt sajátos, talán csak a Covid-korszak embere számára érthető hangulatot. Côté újra bizonyítja, hogy nem fél kísérletezni. A téma időtlen: egy kiábrándult férfi és öt nő, akik a maguk módján próbálják megváltoztatni őt. A történelmi kosztümökben Volkswagenekről és leárazott matracokról magas- és mélyröptű filozófiai csevejt folytató szereplők szoborszerű merevséggel állnak a megelevenedett festményeknek tűnő képeken – szigorúan betartva a 1,5 méteres távolságot.

Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban

színes, román-luxembourgi-cseh-horvát-svájci-angol film | 106 perc | román nyelven, magyar felirattal
2021. szeptember 15., 20.30 Művész Távmozi – 1200 Ft

Rendezte: Radu Jude
Író: Radu Jude
Főszereplők: Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Malai

Az idei Berlinale Arany Medvével elismert fődíjasa brutálisan kemény társadalomkritika, amely a jelennel való szembesülést szállítja szimbolikus pofonként. RaduJude ráadásul nem volt rest a filmjét kísérleti formába csomagolni. A film egy házi pornóval indít, és mire elkezdenénk gondolkodni, hogy mire fel, már az első szegmens képsorai peregnek, amelyben egy középkorú nő sétál Bukarest utcáin. Kiderül, hogy a maszkos nő szerepelt a véletlenül a netre került pornóban, és este szülői értekezlet előtt kell „felelnie a történtekért” az iskolában, ahol történelmet tanít.

Quo vadis, Aida?

színes, bosnyák-osztrák-román-holland-német-lengyel-francia-török-norvég film | 101 perc | bosnyák ésangol nyelven, magyar felirattal

2021. szeptember 16., 20.30 Művész Távmozi – 1200 Ft

Rendezte: Jasmila Zbanic
Író: Jasmila Zbanic, Hasan Nuhanovic
Főszereplők: Jasna Djuricic, Izudin Bajrovic, Boris Ler

Jasmila Zbanic már az első filmjével, a 2006-os Szerelmem, Szarajevóval megmutatta, hogy elképesztő érzékenységgel tud mesélni a boszniai háború okozta traumákról. A 2021-ben a legjobb külföldi film kategóriában Oscarra jelölt Quo vadis, Aida címmel, nemzetközi koprodukcióban, nagy költségvetéssel elkészítette az eseményeket közvetlenül bemutató filmjét, mely a srebrenicai mészárlás heteit mutatja be, melynek során több mint nyolcezer bosnyákot mészároltak le szerb katonák és mindezt az ENSZ által delegált békefenntartó erők nemhogy nem akadályozták meg, hanem szemlesütve még asszisztáltak is hozzá.