Spanyol designtól a kortárs irodalmi találkozásokig

A katalán irodalom egyik legfontosabb szerzője, Iréne Solá 2020-ban elnyerte az Európai Unió Irodalmi díját. Első magyarul megjelenő regényében, egy gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be: a Pireneusok világát. A fiatal szerző 2021. október 14-én a Diálogos irodalmi programsorozat keretében Szabó T. Annával beszélget az Uránia Filmszínházban, míg október 16-án a Margó Irodalmi Fesztiválon lesz látható. A Cervantes Intézet szervezésében októberben fiatal spanyol designereket ismerhetünk meg a Határtalan Design kiállításon, október 25-én a Las Migas koncertjére bulizhatunk a MOM Kulturális Központban, de ingyenes színházzal, online táncfilm fesztivállal és filmvetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Ének, tánc, hegyek, „ez nekem való”, mondja Szabó T. Anna költő, író Irene Solà Énekelek, s táncot jár a hegy című regényéről.  A Spanyol Nagykövetség által a Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közreműködésével megrendezett Diálogos irodalmi programsorozat keretein belül, 2021. október 14-én az Uránia Filmszínházban két női sikerszerzővel, Szabó T. Annával és Irene Solával beszélgetnek irodalomról, költészetről, a természetfölöttiről, boszorkányokról, női és alkotó erőről, és arról, hogy mindez hogyan van ma jelen a mindennapjainkban, az olvasmányainkban és a fantáziánkban. A szerzőket Bakucz Dóra műfordító, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára kérdezi.

Egy regisztrációt követően 2021. október 22-ig ingyenesen nézhető meg a Cervantina c. színházi darab a Ron Lalá társulat előadásában. Az előadás az alkotók újraértelmezik a spanyol nyelv legnagyobb szerzője, Miguel de Cervantes alkotói világát. Október 22-én pedig egy online beszélgetésen lehet részt venni az előadás egyik főszereplőjével, Íñigo Echevarríával. 2021. október 25-én a MOMkultban Grammy-díjra jelölt Las Migas lép fel. A zenekart alkotó hölgyek Spanyolország négy különböző tájáról, különböző kultúrájú városából származnak, mégis közös a szenvedélyük, a flamenco. Koncertjeiken feszes latin ritmusok, gitár- és hegedűszólók, valamint erőteljes énekhang tölti be a színpadot.

Két spanyol designer is bemutatkozik a Budapest Design Week keretében a Láthatatlan Design c. kiállításon 2021. október 10. és november 28. között a Kscelli Múzeumban. A kiállításon, mely mára az európai formatervezők referenciapontjává vált, 14 ország alkotói mutatkoznak be. Spanyolországot Jaime Hayón, elismert spanyol formatervező és Trinidad Contreras ékszer-designer képviseli.

2021. október 25. és 31. között az Intézet Vimeo csatornáján „Női tekintetek. 10 éves a spanyol táncfilm” sorozat keretében tíz rövidfilmet mutatnak be, melyek egytől egyig díjnyertes női rendezők alkotásai. A filmek mind a FIVER (Nemzetközi Film-, Tánc- és Médiafesztivál) verseny finalistái voltak 2012 és 2021 között. Az Intézet ezzel ünnepeli a női rendezők úttörő, kreatív, bátor és átütő látásmódját, melyek ezt a testet és filmvásznat egyesítő műfajt létrehozták és sikerre vitték.

A budapesti Cervantes Intézetben egész hónapban folytatódnak a keddenkénti ingyenes filmvetítések, október 26. és november 1. között pedig az Uránia Moziban ismét megrendezik a Spanyol filmhetet, melynek fókuszában idén Pedro Almodóvar áll.

További információ:

https://budapest.cervantes.es/hu/kultura_spanyol/kuturalis_esmenyek_spanyol.shtm