13.3 C
Budapest
szombat, április 20, 2024
hirdetés

Salvador Dalí szürrealizmushoz vezető útjának története a mozikban

2021. december 16-tól érkezik a mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb epizódja, amely Salvador Dalí születésétől a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig, 1904-től 1929-ig tartó korszakára fókuszál.

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány támogatásával és szakmai közreműködésével elkészült film eddig még sohasem látott archív dokumentumokat és felvételeket mutat be a szürrealizmus mesterének fiatalkoráról, köztük Dalí személyes naplójának részleteit, és a korabeli interjúkban elhangzott visszaemlékezéseit. Ezeknek köszönhetően új nézőpontból tárul fel a festő fiatalkora, amelyre kétségtelenül nagy hatást gyakorolt bátyja kisgyermekkori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantása.

Dalí kezdetben szülővárosában, Figueresben, később Madridban folytatta művészeti tanulmányait, ahol a művészvilág olyan meghatározó egyéniségeivel találkozott, mint Federico García Lorca és Luis Buñuel. Fiatal felnőttként utazott először Párizsba, majd nem sokkal később oda is költözött, ott ismerkedett meg Miróval, Picassóval és a szürrealista csoporttal, akikhez 1929-ben csatlakozott.

A filmben megjelenő korabeli fényképek és az azokon visszaköszönő hangulat fantasztikus atmoszférát kölcsönöz a filmnek. Rövid Dalí interjúkból láthatunk részleteket angol, francia és spanyol nyelven. A nyelvszerető néző így pontosabb képet kaphat a művész formabontó jelleméről.

Afféle oknyomozás ez, a festményeken megjelenő szimbólum-keresés a festő gyermek és ifjúkorában. Betekintést nyerhetünk a gyermek Dalí családi életébe, iskolai pályafutásába. Elkísérhetjük őt jellemfejlődésének rögös útján, a társadalmi és baráti kapcsolatainak alakulásán át a géniusz imázs tudatos kialakításáig.

A film feltárja Dalí művészetének átalakulását, végigkövetve a folyamatot, ahogy a pályája korai korszakának éveiben az őt ért hatásoknak köszönhetően alkotói stílusa a klasszikusból egyre inkább az avantgárdba hajlott. Bemutatja, miként alakult ki az az utánozhatatlan látásmód és jellegzetes alkotói stílus, amely mára az egyetemes művészet elválaszthatatlan részévé vált.

David Pujol korábban is dolgozott a témában, a 2018-ban megjelent előző Dalí-filmet – A halhatatlanság nyomában – is ő hívta életre.

A filmet az Uránia mellett országszerte számos további helyszínen, többek között Debrecenben, Szolnokon, Szombathelyen, Pécsett, Miskolcon és Székesfehérváron is bemutatják.

A művészettörténeti dokumentumfilm exkluzív kísérőfilmje a mozikban a Destino (magyarul: Végzet) című különleges animációs rövidfilm, amelynek készítése Salvador Dalí és Walt Disney együttműködésében indult 1945-ben, ám a világháború miatt félbeszakadt, és csak 2003-ban fejezték be a Disney Studio animátorai Roy E. Disney, Walt Disney unokaöccse kezdeményezésére. A végeredmény egy csaknem teljes egészében tradicionális animációval megalkotott csodálatos rövidfilm, egy halandó lány és Kronosz, az idő istene közötti beteljesületlen szerelemről, amelyben egy jellegzetes Disney-nőalak végigtáncolja a történetet a számtalan dalí-motívumban bővelkedő szürrealista környezetben. Az eredeti rajzok és storyboard alapján megvalósult hatperces alkotást a világ legnagyobb animációs filmfesztiválján, a franciaországi Annecy-ben mutatták be először, és 2004-ban Oscar-díjra jelölték a Legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

A film alapjául a Dalí naplók szolgáltak, személyes vallomásai alapján, melynek hitelességében megingat minket a festő viszonya a realitáshoz és annak újra és újra rekonstruálása. Tekintsünk hát életére és e filmre egyedi műalkotásként.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
160FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb