120 éve, 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínház elődjében az első magyar filmalkotást, A tánczot. Ennek emlékére 2018 óta április 30-a a magyar film napja. Az idei alkalomra az Uránia Nemzeti Filmszínház a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatával és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívummal együttműködve ünnepi műsorral jelentkezik online csatornáján Moziképek címmel.

A műsor három klasszikus filmalkotással indul. Gyöngyössy Imre, a magyar új hullám jelentős alkotója 1964-es Férfiarckép című művét, Kósa Ferenc Öngyilkosság című alkotását (1967) és Tóth János rendező-operatőr Mozikép című etűdjét (1976) vetítjük, majd Bicskei Zoltán 2019-ben készült Láttam című filmpoémájának magyarországi ősbemutatóját tartjuk, mellyel a rendező Huszárik Zoltán, illetve Sára Sándor művészete előtt tiszteleg. A műsor második felében a legelső magyar filmesek közé tartozó Lifka Sándor és Bosnyák Ernő élete és munkássága tárul fel Siflis Zoltán A kamerás emberek – A mozi, a kinematográfia úttörőinek története a Délvidéken című ismeretterjesztő munkájában.

A filmek ingyenesen, regisztrációs jegy váltásával nézhetők meg az online-uranianf.jegy.hu-n, az Uránia streaming csatornáján. A vetítés előtt Buglya Zsófia programigazgató és Gelencsér Gábor filmesztéta mond bevezetőt.