Márciusban felújítva tér vissza a mozikba a David Lynch kultuszfilmje, a Mulholland Drive!

David Lynch (Kék Bársony, Twin Peaks) 2001-ben, sorban a nyolcadik filmjével, a Mulholland Drive-val megerősítette már addig is megingathatatlan státuszát a kultuszrendezők között.

A történet egy amnéziás nő, valamint egy szépreményű színésznő kapcsolatát és rejtélyes, sokszor félelmetes kalandját dolgozza fel Los Angelesben, azon belül is főleg Hollywoodban. Ennél fogva számos filmes kikacsintás van a filmben, mint például Adam (Justin Theroux) dühkitörése, amikor betöri a limuzin szélvédőjét, ez referencia egy valóban megtörtént ’94-es incidensre, amikor Jack Nicholson követte el ugyanezt – akkor ragadt rá a Mulholland Man becenév.

Az excentrikus látásmódú Lynch filmje egyedülálló műfaji hibrid, hiszen egyszerre erotikus thriller, társadalomkritika és pszichohorror. Mindez annak ellenére, hogy Lynch saját bevallása szerint olyan darabok inspirálták a Mulholland Drive-ot, mint az 1950-es Alkony sugárút, vagy a 1939-es Óz, a csodák csodája. Az eredetileg tévésorozatnak szánt film kalandos úton és meglepő indokokkal került végül mozivászonra – többek közt, mert az ABC vezetői szerint a két főszereplő, Naomi Watts és Laura Harring túl öregek voltak tévésztárnak – utólag egyébként Watts is megkönnyebbült a döntés hallatán, mert a sorozatbeli figuráját sokkal egysíkúbbnak találta. De a film eredeti ötlete is a kilencvenes évek elején merült fel Lynchben, ráadásul Twin Peaks spin-offként. Más Twin Peaks érintettsége is van a Mulholland Drive-nak, ugyanis a zeneszerző ugyanaz az Angelo Badalamenti, ez volt a hatodik együttműködésük.
Bár a pilot eredetileg 8 millió dollárból készült, hogy végül film legyen belőle, további 7 millió dollárral egészítették ki a költségvetést. Az így 15 millióból készült film végül 20 millió dolláros bevétellel zárt világszerte.

A hipnotikus erejű Mulholland Drive nem csupán Lynch egyik csúcsteljesítménye, de számos toplista és kritikus (köztük Roger Ebert) számára is filmtörténeti klasszikus, amiért David Lynchet a Legjobb rendezőnek jelölték az Oscarjáron 2002-ben.

A film március 10-én, felújított képminőséggel tér vissza a mozivászonra.