2022. március 31-én új programsorozattal jelentkezik a Magyarság Háza: az Uránia Nemzeti Filmszínházban tízalkalmas, hetente jelentkező filmklub keretében mutatják be a nagyközönségnek az elmúlt két év során külhoni alkotók bevonásával készített Mi, magyarok címet viselő portréfilmsorozat darabjait. A filmklub díjmentesen látogatható vetítésein a filmek alkotóival és szereplőivel is találkozhat a közönség, a vetítésekre regisztrálni az Uránia weboldalán lehet. 

A Magyarság Háza 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából kezdett bele annak a különleges portrésorozatnak a megvalósításába, amelynek eredményeként ötvenhárom, közel egész estés film készült el, szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar emberekről, közösségekről, külhoni alkotók közreműködésével. Egy éven keresztül, összesen tizenhét országban dolgoztak a kamerák: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Csehország, Dél-Afrika, Finnország, Horvátország, Kanada, Magyarország, Nagy-Britannia, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

Rockzenekar, orvos, színész, apáca, lángossütő, mezőgazdász, házmester, kályhaépítő, cipész, tanár, dúla, jazz- és népzenész, autószerelő, csokigyáros, slammer, pszichológus, festő- és szobrászművész, hegylakó, szociális munkás, cserkészparancsnok, szépségkirálynő, író, néptáncoktató, borász, fizikus, postás, bébiszitter, gátőr, pap, nyelvépítész, kocsma, falu, motoros egyesület,  kézilabda- és focicsapat a főszereplői ezeknek az alkotásoknak,  amelyek így, együtt, egyfajta keresztmetszetét adják a világban élő magyarságnak, pillanatképet arról, milyen sokfélék is vagyunk mi, magyarok.

A tavaszi idényben a sorozat tíz filmje kerül az Uránia mozivásznára. Az első vetítésen, március 31-én 18 órakor Törpének lenni, egy óriásoknak szánt világban címmel Nyikó Anetta erdélyi mozgássérült informatikus és slammer portréját láthatjuk, a főszereplő jelenlétében. Ezt követően egy hét múlva, április 7-én a Nagydobrony című film kerül a nézők elé egy magyarok lakta, virágzó kárpátaljai településről, majd Juhász Péter rimaszombati sebész főorvos története tárul fel (Hátrányokból építkező siker), amit egy héttel később Papp Bernadett Dél-Afrikában élő magyar szépségkirálynő portréja követ (Magyar szépségkirálynő Dél-Afrikában). A következő héten Balga Zoltán prágai magyar plébánosról láthatunk filmet (Prágai misszió), hogy aztán György Attila csíkszeredai író-költő mindennapjait ismerhessük meg (Az eltevések művésze). Ezt követően a szerbiai Topolyán élő magyar apácaközösség életébe kapunk bepillantást (Szolgálóleányok), majd Horvátországban folytatódik a sorozat Hugyik Krisztián mezőgazdász, borász bemutatásával (Élet a Hegyháton). Az utolsó előtti vetítés Pál Péter lendvai színész, költő, dalszerzőről szól (Közelképek), s végül Benedek Zsuzsanna Buenos Aires-i magyartanár portréjával (Nyelvépítész) zárul a tavaszi évad.

A sorozat teljes programja elérhető a www.urania-nf.hu oldalon, trailre pedig a filmszínház YouTube-csatornáján. A vetítéseket minden esetben beszélgetés követi a meghívott főszereplőkkel vagy alkotókkal.  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az Uránia weboldalán lehet. A filmklub eseményeit a sorozat önálló Facebook oldalán is követheti.