21 C
Budapest
vasárnap, június 16, 2024
hirdetés

Magyarország vizes élőhelyeit bemutató díjnyertes magyar természetfilm hamarosan a mozik műsorán

2021. június 3-tól, a WWF Magyarország ajánlásával érkezik országszerte a mozikba a Vad víz – Aqua Hungarica című új magyar természetfilm, amely látványos képsorokkal mutatja be hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit.

Magyarország a vizek országa. A Kárpátok lábánál összecsapó természeti erők mellett maga az idő alakította vízrajzát. Az itt kialakult élővilág mindennapos harcot vív az elemekkel, és az emberi tevékenységgel. Hazánkban, ahol a folyók vadul törtek utat maguknak, patakok zúdultak a mesebeli erdőkre, hévízi források és változékony lápok tarkítják a környezetet, élővilág változatosabb, mint bárhol máshol Európában. Ez a film Magyarország vadvizeinek története…

A kis-balatoni vadon gazdag mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig számos hazai táj mutatja meg eddig ismeretlen arcát a filmben. A közelről apró sárkánynak tűnő foltos szalamandrák, a nádi farkasnak is nevezett aranysakálok, a rejtőzködő vidrák és „sétáló” harcsák világa mellett olyan speciális élőhelyek is megelevenednek a vásznon, mint a szélvédett öblök burjánzó madárvilága, vagy a lassan csordogáló hegyi patakok különleges mikrovilága. Fény derül arra is, hogy milyen változásokkal kell ma szembenézniük az itt élő állatoknak a túléléshez, mekkora veszélyt jelentenek a betolakodó fajok az őshonos élővilágra, és hogyan nézhetett ki a Kárpát-medence több millió évvel ezelőtt.

A stáb 9 hónapon át, 27 helyszínen forgatott a filmhez, számos speciális technikát – köztük fényérzékeny éjszakai kamerákat, lassított és gyorsított, ún. timelapse felvételeket, makro- és légifelvételeket – alkalmazva, ami a különböző fajok megfigyelésének egy merőben más dimenzióját tette lehetővé. A film készítésében tudományos konzulensként meghívott szakértők is részt vettek, többek között a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai.

A Vad víz – Aqua Hungarica a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál versenyprogramjában debütált a szakmai közönség előtt, a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőrversenyen Fehér Zoltánt, a film rendező-operatőrét dokumentumfilm operatőrnek járó díjjal ismerték el.

A filmet a hazai filmszínházakba Budapesten a Corvin, Puskin, Tabán és Pólus Moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a csepeli Kultik Moziban és az Art+ Cinemában vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Pécsett, Szolnokon, Kaposváron, Sopronban, Miskolcon, Salgótarjánban, Tapolcán is műsoron lesz. A vetítési helyszínek aktuális, folyamatosan frissített listája a https://www.pannonia-entertainment.hu/Vad-viz oldalon olvasható.

Az alkotás premier előtti díszbemutatóját otthonról is nézhető, online formában tartják meg június 2-án 19:00 órától, ezen az oldalon.(link: https://www.pannonia-entertainment.hu/Vad-viz-ONLINE-diszbemutato ) Az online díszbemutatón a film előtt Fehér Zoltán rendezői köszöntőjét és Kajner Péter, a WWF Magyarország szakértőjének ismertetőjét láthatják a nézők a természetvédelmi szervezet „Élő Folyók” nevű programjáról.



Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
166FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb