2022. február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, az otthonunkban, a kanapéról ingyenes nézhetünk meg 20 japán alkotást a Japán Alapítvány szervezésében. Az ingyenes online Japán Filmfesztiválon találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt. Az idei kínálatban szerepel többek között KurosawaAkiraA vihar kapujában című klasszikusa, a díjnyertes Awakecímű kortárs alkotás és Japán egyik legígéretesebb női rendezője, NishikawaMiwa a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmje is, de lesz film a szumóról és szamurájokról, a ramenről és több rajzfilm, valamint előadások és interjúk is színesítik a programot.

2022. február 14. és 27. között 20 japán filmet hoz el Magyarországra az Online Japán Filmfesztivál, köztük Japán egyik legígéretesebb női rendezője, NishikawaMiwa a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőncímű filmjét. Mikami, a volt jakuza-tag, 13 év után szabadul a börtönből. Szeretne tiszta lappal indítani, de vajon képes lesz megvetni a lábát a társadalomban? A főszerepet játszó YakushoKoji az egyik leghíresebb japán színész.

A Mio szakácskönyve az Edo-korban játszódik. A XVII.-XIX. századig tartó 200 év a kulturális virágzás ideje volt Japánban. Az izgalmas történeten túl a filmkockákon megjelenő aprólékosan elkészített ételek e korszak esszenciáját jelenítik meg. A Japánban óriási sikert aratott, 400 évvel ezelőtt játszódó Az úszó vár lenyűgöző történelmi film azokról, akik bölcsességükkel, bátorságukkal és népük iránti szeretetükkel felfegyverkezve szamurájként kiállnak méltóságukért.

A díjnyertes Awake igaz történet ihlette coming-of-age film, mely messze többről szól, mint egy mesterséges intelligencia és egy ember között folyó izgalmas sakkjátszmáról, a fesztiválkedvenc Arisztokraták pedig elgondolkodtató dráma a mai japán nők életéről.  A világ legnagyobb fesztiváljain nagy sikerrel aratott a Szeretete felmelegíti a fürdővizet című felemelő drámában a lányát egyedül nevelő Futaba mikor megtudja, hogy halálos beteg, elkezdi a családi titkokat felszámolni. A Médium című spirituális és humanista dráma a halál feldolgozásáról és a gyásszal való megküzdésről szól.

KurosawaAkiraA vihar kapujábancímű klasszikusa is látható lesz, a filmhez kapcsolódó online előadás pedig itt tekinthető meg: A vihar kapujában webinárium – felvétel – YouTube. Február 19-én10:30-korA szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek című doku apropóján Tóth Attila volt szumóbirkozóvalMáté Zoltán japanológus tart online beszélgetést.

AzOzland – Varázslat a mosolyfakasztásra című vígjáték egy vidámparkban játszódó szenvedélyes fejlődéstörténet, míg azItoegy család történetén keresztül a tokiói szubkultúra sajátos eleme, a „maid cafe” kultúrába is bepillantást nyújt. A boldogság kenyere címűszívet melengetőfilmben egy fiatal pár kávézót nyit. A férj kenyeret süt, a feleség kávét főz és szezonális ételeket készít. A finom étkek meggyógyítják a sebzett lelkeket. AzAmi még a rámennél is fontosabb című dokumentumfim YamagishiKazuo, a legendás Daishoken nevű ramen étterem alapítójának életét mutatja be, egy, az Antarktiszon élő szakács valós élményein alapuló A Déli-sark szakácsa című vígjáték pedig pátosszal és humorral mutatja be a sarkvidéki életet.

Az EVE idő című megható animációban felmerül a kérdés, hogy van-e lelkük a robotoknak, míg a világ legnagyobb fesztiváljain nagy sikerrel bemutatott Fordított Patemacímű formabontó egészestés animációban a dolgok az „égbe esnek” és a „földről szállnak”. A nyár filmje! egy innovatív sci-fi elemekkel tarkított iskolai dráma, tele akcióval, romantikával és feszültséggel. A ReLife 27 éves főszereplője, Arata egy fiatalító pirula hatására visszaváltozik 17 évessé és így egy évet újraélhet a gimnáziumi életéből.

A Happy Flight főként egy utasszállító repülőn játszódó, humorral és feszültséggel teli film a legnépszerűbb japán színészekkel, köztük AyaseHarukával., míg a Maszkos kórterem című feszült tempójú thriller egy kórház hátborzongató falai között játszódó pszichológiai csatát bont ki.

A fesztivál ideje alatt, 2022. február 14-27. között a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/weboldalon minden nap elérhető mind a húsz alkotás, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal.