Bár 2022. február 14-én kezdődik az ingyenes Online Japán Filmfesztivál, már február 8-tól izgalmas bemelegítő programokat kínál a rendezvény. Az esemény honlapján 18 film alkotóinak videóüzenete is elérhető lesz, KurosawaAkiraA vihar kapujában című klasszikusáról pedig Varró Attila filmelmélet és filmtörténet oktatóés Vihar Judit, a film alapjául szolgáló A bozótmélyben című AkutagawaRyūnosuke novella fordítójatart majd ingyenes online előadást. A fesztivál ideje alatt az Ito című film rendezőnőjével, Yokohama Satokoval és Komai Ren főszereplőnővel, valamint az Arisztokraták rendezőnőjével, SodeYukikóvalvideóinterjút is láthat majd a közönség. Végül február 19-én A szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek című dokumentumfilm apropóján Tóth Attila volt szumóbirkózóval beszélget Máté Zoltán japanológus. Február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenes nézhetünk meg 20 japán alkotást.

Február 8-án 18.30-kor az ingyenes Online Japán Filmfesztivál nyitóakkordjaként A vihar kapujában című KurosawaAkira klasszikusról Varró Attila filmelmélet és filmtörténet oktató és Vihar Judit, a film alapjául szolgáló A bozótmélyben című AkutagawaRyūnosuke novella fordítója tart ingyenes online előadást. A világ filmművészetének egyik csúcsa, az 1950-es alkotás anno elnyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját. Varró Attila a filmet filmelméleti szemszögből vizsgálva illeszti be a Kuroszava életműbe, illetve filmes utóéletére, a különféle remake-ekre is kitér majd. Vihar Judit irodalmi oldalról közelít majd a témához, két Akutagawa novellát – A vihar kapujában és A bozótmélyben – véve górcső alá.Saját fordítói tapasztalataival gazdagítja az előadást, mindemellett kitér az „igazság” nehezen megfogható fogalmára is. Az előadást követően a nézők online tehetnek fel kérdéseket az előadóknak.https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_BPx3XWGnQVii6gMI09O-wA

Február 8-tól szinte az összes, 18 film- A nyár filmje, a Szabad levegőn, aMio szakácskönyve, a Maszkos kórterem, azAWAKE, az Arisztokraták, az Ito, azEVE idő, a Fordított Patema, A szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek, azAmi még a rámennél is fontosabb, azOzland – Varázslat a mosolyfakasztásra, aReLife, aSzeretete felmelegíti a fürdővizet, aMédium, A boldogság kenyere, A Déli-sark szakácsaés aHappy Flightalkotóinak videóüzenete is elérhető lesz az esemény honlapján.

Február 19-én10:30-korA szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek című dokumentumfilm apropóján Tóth Attila volt szumóbirkozóvalMáté Zoltán japanológus tart majd ingyenes online beszélgetést. A szumóbirkózás már több, mint ezer évvel ezelőtt is létezhetett Japánban, és a mai napig is országos népszerűségnek örvend. Tóth Attila Japánból élőben jelentkezve saját tapasztalatait, étrendjét, edzésterveit és a hivatalos mérkőzéseket bemutatva enged bepillantást a szumóbirkózók megannyi rituáléval és szabállyal rendelkező hagyományába.

A fesztivál teljes ideje alatt két film alkotóivalvideóinterjút is láthat majd a közönség.Az Arisztokraták rendezőnője, SodeYukikóa mai japán nők életéről beszél majd, hisz filmje osztálykülönbségek vibráló ábrázolásán keresztül tárja elénk a szomorú valóságot. AzItocímű filmmegindító mese egy, a korlátai közül kitörő fiatal lányról és a családi kötelékek fontosságáról, miközben a tokiói szubkultúra sajátos elemeként létező „maid cafe” kultúrába is bepillantást nyújt. Az interjúban Yokohama Satokorendezőnőt és Komai Ren főszereplőnőt ismerheti meg a közönség.

A fesztivál ideje alatt, 2022. február 14-27. között a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/weboldalon minden nap elérhető mind a húsz alkotás, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal. A több, mint 20 országot érintő Online Japán Filmfesztivál 2020. novemberében indult világkörüli útjára. További részletek a Japán Alapítvány honlapján: www.japanalapitvany.hu