Hét új alkotással érkezik 2021. december 7-től 12-ig az Uránia Nemzeti Filmszínházba a 15. Román Filmhét, amely ezúttal a védjegyévé vált újhullámos munkák mellett kosztümös drámát, természetfilmet és Mexikóban játszódó túsztörténetet is bemutat.  A budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia együttműködésében megvalósuló filmhét programjában az itthon is ismert nagy nevek, Radu Muntean és Cristi Puiu új munkái mellett elsőfilmes szerzők is bemutatkoznak.

A filmhét december 7-én, kedden Radu Muntean Întregalde című feszült kamaradrámájával indul, amelynek premierje az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A mindössze néhány szereplővel forgatott történet a kortárs román film legnagyobbjaira jellemző feszültségteremtő erővel, de a humort sem nélkülözve meséli el egy eldugott erdélyi falucska (a címben nevezett Întregalde/Havasgáld) határában elakadt terepjáró utasainak történetét. A három tősgyökeres városi fiatal – egy humanitárius szervezet munkatársai, akik eredetileg a helyieken próbálnának segíteni – hirtelen maga is segítségre szorul. Az erdő közepén töltött éjszaka során nemcsak ők, de a közönség is elhagyja a komfortzónáját, hála az újhullámos filmektől megszokott hitelességnek és a zseniális színészi alakításoknak.

Hasonlóan életközeli Emanuel Pârvu Marokkó című filmje, amely az azonos nevű játék kiszámíthatatlan hatásmechanizmusa alapján modellezi egy család történetét. A történet egy apróságból indul: a tizenéves Magda egy kórházban önkénteskedik, ahol új nyakláncát egy beteg kisgyereknek ajándékozza. Az apja nem hisz neki, felelősségre vonja, és ennek beláthatatlan következményei lesznek. A film egyetemes történet jó szándékú, de átgondolatlan cselekedeteink morális felelősségéről.

Pimasz szatíra a közösségi médiáról az alig harmincéves színész-rendező, Andrei Huțuleac #dogpoopgirlje, amely remekül találja meg a hétköznapiban a rendkívülit, a banálisban a botrányost. Huțuleac történetében  egy örökbefogadott kiskutya körül alakul ki botrány: a metróban valaki videóra veszi, amint a kutyus könnyít magán, és a felvétel vírusként kezd terjedni a világhálón, romokba döntve újdonsült gazdája életét. A #dogpoopgirl a kolozsvári TIFF-en a legjobb debütálás, a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a legjobb film és a legjobb női főszereplő díját nyerte.

A hétköznapok világától némileg elszakadva, az abszurdhoz közelít a nagyváradi születésű Demian József groteszk hangvételű, Éjjeli őrjárat című alkotása (18), amely egy színházi társulat egyetlen különös éjszakájából villant fel lazán kapcsolódó jeleneteket. A magyar koprodukcióban készült filmben viszontláthatjuk a magyar filmekből is ismert Mátray Lászlót (Kojot, Valan, Seveled,  Hab, Varga Katalin balladája), Bogdán Zsoltot (Dallas Pashamende, Aglaja, Iszka utazása) és Răzvan Vasilescut (Bibliothéque Pascal).

Egy egészen más világba, Észak-Mexikóba viszi el nézőit a Cannes-ban díjazott, román- mexikói-belga koprodukcióban készült La Civil, amelynek alkotója a Belgiumban élő Teodora Ana Mihai. Filmje egyszerre női történet és kemény dráma, amelyben egy mexikói háziasszony folytat elkeseredett bosszúhadjáratot a városában működő drogkartellel, hogy elrabolt lányát visszaszerezze. A film dokumentarista érzékenységgel mesél az erőszakspirál működéséről.

Szerepel a kínálatban természetfilm is: a Kárpátok, a Duna és a Fekete-tenger találkozásának káprázatos vidékén hét évig forgatott Románia vadvilága. Az idei TIFF közönségdíjas alkotása – két fiatal filmes-fotográfus, Dan Dinu és Cosmin Dumitrache remeklése – Románia legvadabb tájait mutatja be, fókuszában az ott élő állatok izgalmas életével. 

A filmhét záró darabja december 12-én, vasárnap egy kosztümös dráma, a Malmkrog, avagy az Antikrisztus története. Cristi Puiu (Lăzărescu úr halála, Sieranevada) alkotása, amely tavaly a Berlinale Encounters szekciójának díjazottja volt, a Monarchia végnapjaiban játszódik. Egy erdélyi főúri lakban – a malmkrogi (almakeréki) kastélyban – öt arisztokrata elmélkedik halálról, filozófiáról, vallásról, háborúról és erkölcsről. A különleges, szinte cselekmény nélküli filmet „az Antikrisztus filozófusának” is nevezett orosz vallási gondolkodó, Vlagyimir Szolovjov Három beszélgetés a háborúról, a haladásról és a világtörténelem végéről című munkája ihlette.


A filmhét, amely a pandémia miatt egy év kihagyás után tér vissza az Urániába, a Budapesti Román Kulturális Intézet és a Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A bemutatott alkotások többsége csak most, egyszeri alkalommal kerül Magyarországon mozivászonra –eredeti nyelven, magyar felirattal.