2022. március 17. – április 25. között már tizenötödik alkalommal kerül sorra a kortárs észt kultúrából ízelítőt adó programsorozat, az Észt Hét. Idén öt város – Budapest, Szeged, Veszprém, Békéscsaba és Budaörs – látja vendégül az eseményeket. A filmek, kiállítások és a felolvasóest látogatói akár még hazánkban is aktuális és ismerős tapasztalatokat, kérdéseket és érzéseket is felfedezhetnek az észtekkel, Észtországgal kapcsolatban.

A moziprogram nyitófilmjét március 24-én a Művész Moziban vetítik. A keserédes vígjáték, a Pá, Szovjetunió! egy kiskamasz fiú szempontjából mutatja meg az észt rendszerváltást, a függetlenség visszaállítását. Dőlnek a Leninek, érkeznek a Barbie-babák, jönnek a reklámok, pöfögnek a moszkvicsok… és kinyílik az ajtó Nyugat felé!

A szovjet időkben játszódik a Tűzmadár is, igaz jó másfél évtizeddel korábban. A történetben egy légierő-bázison veszélyes, a barátság és a tiltott, azonos neműek közötti szerelem határait feszegető viszony alakul ki a szolgálatát teljesítő, nyughatatlan természetű Sergei és a fiatal, bátor, sármos pilóta, Roman között.

A Kratt című ifjúsági filmben izgalmasan keveredik egymással a horror és a vígjáték, a modern világ és a hagyományos észt folklór. A filmben a vidéken vakációzó észt gyerekek a faluban zajló digitális forradalom közepette megalkotják az igen házias, ám tevékenységek híján önállósuló csodalényt, a krattot.

A filmes kínálatban szerepel még egy-egy összeállítás a legfrissebb észt animációs- és dokumentumfilmekből. Utóbbiak az ételpazarlásnak és az ökoszisztéma megőrzésének témájába, valamint a kortárs észt zenei színtérre kalauzolnak. A játékfilmek Budapest mellett Szegeden és Veszprémben is megtekinthetők.

A bő egyhónapos eseménysorozatban négy kiállítás is helyet kapott: március 17-én nyílik a Fuga Budapesti Építészeti Központban a 17. Velencei Építészeti Biennálé Észt Pavilonjában debütált tárlat, a Tér! Méltóságteljes mérséklődés, amely tizenöt észt település köztereinek városlakó-barát megújítását mutatja be.

Március 25-től látható a Fonó Budai Zeneházban az Észtországban élő magyar filmes és finnugor aktivista, Csüllög Edina közreműködésével létrejött Őslakos barátaink című kiállítás, amelyben az oroszországi Hanti-manysi Autonóm Körzetben élő finnugor fiatalok saját közösségükről készített fotói, filmjei, hanginstallációi, sőt, egy igazi hanti sátor is szerepelnek. A megnyitón észt népzenei koncert és táncház is várja az érdeklődőket.

Március 29-április 15. között a Budapest Fotó Fesztivál keretében Karolin Kruuse Nő című fotóprojektje arra keresi a választ, hogy a napjaink modern Észtországában, ám hagyományosabb közösségekben élő asszonyok számára mit jelent nőnek lenni.

Békéscsabán Kai Tiislär természetfotói engednek bepillantást az észt mocsarakba, erdőkbe, tengerpartokra. Ugyanitt április 1-jén Dr. habil. Bereczki András Észtország magyarországi tiszteletbeli konzulja, az ELTE Finnugor Tanszék tanszékvezetője tart ismeretterjesztő előadást Észtország fejlődéséről, történelméről.

Szintén április 1-jén kerül sor a Budaörsi Latinovits Színházban Andra Teede írónő 45339 km2 mocsár című dokumentarista drámájának felolvasószínházi előadására, amely az Észtországban is egyre inkább növekvő jelenséget, a külföldre történő kivándorlás témáját dolgozza fel az országot elhagyók vallomásai alapján.

A gyerekeket pedig egy – immár hagyományosnak mondható – rajzpályázatra invitálják a szervezők: 2022 Észtországban a könyvtárak – vagyis a tudás és a szórakozás otthona – éve. Ebből az alkalomból a könyvtárhoz, az olvasáshoz kapcsolódó művel pályázhatnak a 3-6, 7-10, illetve 11-14 éves alkotók.

Jegyvásárlás:
https://artmozi.hu/programok/eszt-het-2022