Először láthat a nagyközönség részleteket a Koltai Lajos rendezésében készülő Semmelweis című romantikus, történelmi drámából. A Semmelweis Ignácról szóló nagyszabású magyar film címszereplője Vecsei H. Miklós, osztrák ápolónő partnerét Nagy Katica alakítja. A Semmelweis tavaly közel két hónapig forgott, a korabeli (1847) Bécs városát a vásznon Budapest különböző helyszínein elevenedik meg.

A Semmelweis c. film 1847-ben játszódik, Bécsben. A szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a kor elfogadott teóriával szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. A fiatal kori Semmelweis egy osztrák bába személyében talál társra, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. A küzdelem azonban nemcsak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét, a megszállott magyar orvos felfedezésének következményeitől. A kórházban a harcot Semmelweis nyeri, az utcán pedig a progresszív erők. Hamarosan Bécsben és Pesten is kitör az 1848-49-es forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa. 

Koltai Lajos rendező hangsúlyozta: “A főszereplők kiválasztásánál nem a külső hasonlóságokat kerestem, hanem a varázslatos személyiségeket, akikben én hiszek, akikkel ezt a gyönyörű és nagyon erős történetet el tudjuk juttatni a nézőkhöz – Vecsei H. Miklós és Nagy Katica pont ilyenek. Semmelweis élete mindannyiunk számára példa: egy ember, aki mindig, minden körülmények között, halált megvető bátorsággal járta a saját maga útját, amiről gyűlölettel és erőszakkal sem lehetett letéríteni. Azt szeretném megmutatni a nézőknek, hogy igenis meg lehet csinálni: a kitartás, az elszántság, az elhivatottság, a szenvedélyesség meghozza gyümölcsét.”

A Semmelweis előreláthatóan 2023 őszén kerül a magyar mozikba, az Intercom forgalmazásában. 

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán. 

Semmelweis c. film főbb szereposztása:
 
Semmelweis Ignác – Vecsei H Miklós
Emma Hoffmann – Nagy Katica
Johann Klein – Gálffi László
Ferdinand Kollár – Kovács Tamás
Helga (nővér) – Virga Tímea
Júlia Mendel – Mészáros Blanka
Szabina Hoffmann– Kizlinger Lilla
Jakob Kolletschka – Elek Ferenc
Markusovszky – Csapó Attila
Blahó – Hajduk Károly
Szabadi – Aczél Tulián
Fraller – Nádas Gábor
Albert Fuchs – Simon Kornél
Clara Fuchs – Zsigmond Emőke
Krombach – Lábodi Ádám
Gassner – Varga Tamás
Mosodás Vass Tamás – Znamenák István
Lantos – Ifj Andorrai Péter
Franz Meyer – Kovács Lajos
Gertrúd – Győrgyi Anna
Margaret – Kurta Niké
Karl Baumgartner – Lengyel Ferenc
Baumgartnerné – Szűcs Nelli


Semmelweis teaser:
Forrás, képek: Szupermodern Filmstúdió 

Videó előzetes: https://vimeo.com/817568413