Minden eddiginél több film, minden eddiginél változatosabb program a X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál! A nemzetközi és a magyar versenyprogram mellett idén is tematikus blokkok színesítik a fesztivál programját. A horror műfajú, valamint queer témájú válogatások mellett a 2022. június 2. és 8. között rendezett eseményen a sportfilmek kapnak kiemelt szerepet. A X. Friss Hús vetítéseire elkezdődött a jegyelővétel a Toldi mozi honlapján!

A X. Friss Húson a hagyományokhoz híven a közelmúlt horror rövidfilmjeinek legjavából válogattak a szervezők. Az @Midnight című, hat filmet tartalmazó blokkban egy bébiszitter furcsa árnyakat lát az éjszakai villában (Safe and Sound), egy fiatal lány nagymamáját idegen erő keríti hatalmába (They’re Here), egy házaspár pedig túléli ugyan a zombiapokalipszist, de a házasságuk megsínyli a kataklizmát (The Last Marriage). A Queer Dreams válogatás a nemzetközi alkotások mellett három magyar filmet is tartalmaz. Az Alba Vulva című alkotás a középkorú főhősnő saját testéhez fűződő viszonyáról szól, melyet egy intim gyantázás alakít át. A Kutyák nem esznek füvet főszereplője Anna, egy hívő vidéki lány, akinek közeli kapcsolata van Istennel, de egy sorsszerű találkozás hatására a szerelem furcsa érzését is megtapasztalja. A Nem mentem el apám temetésére pedig a gyászmunkáról szól: Vili az édesapja halálának hatására átengedi magát az örvényszerű ürességnek és egy erotikus kalandban keres megnyugvást. 

Az említett két tematikus válogatáshoz előzetesek is készültek:

@Midnight:

Queer Dreams:

A sportfilmes válogatásban is erős a magyar jelenlét. A Vércsék című rövidfilm egy diszfunkcionális női ifi kézilabdacsapat történetén keresztül sűríti össze az élsport veszélyeit, és hívja fel a figyelmet az összetartás fontosságára. A 2017-es Friss Húson két díjat elnyerő Asszó egy testvérpár versengését, kettejük kapcsolatának elmérgesedését mutatja be, melyet az egymás ellen vívott párbajok tovább fokoznak. A LOVE apa és fia kapcsolatáról szól, melyben a teniszben elért siker a szeretet mértékének metaforája. A Cannes-i Filmfesztiválon vetített Stephanie címszereplője egy tizenegy éves tornászlány, aki első nemzetközi sikerét követően szembesül az eredménnyel járó tovább növekvő elvárásokkal. A Torontói Filmfesztiválon is díjazott Found Me szorongó főhőse pedig a pankráció világában lel rá önmagára.

Az idei Friss Hús országfókuszában Ausztria áll: a közönség az elmúlt évek legjobb osztrák rövidfilmjeit láthatja, illetve egy szakmai nap keretében osztrák-magyar produceri találkozó is lesz, jövőbeli sikeres koprodukciók reményében. 

Egy nemzetközi együttműködés eredményeképp a Brüsszeli Nemzetközi Rövidfilmfesztivál és az Interfilm Berlin tematikus válogatását is levetítik, Európa jelenét és jövőjét bemutató rövidfilmekkel – az alkotók jelenlétében. 

A X. Friss Hús filmjeire már elindult a jegyértékesítés. Jegyek a Toldi Mozi pénztárában és a https://toldimozi.hu/programok/friss-hus-budapest-nemzetkozi-rovidfilmfesztival-2022 linken válthatók.