2022-ben is remek filmekkel és elgondolkodtató történetekkel várja a művészmozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amelyet november 13-án vasárnap a kontinens több száz mozijában, köztük 28 magyarországi artmoziban rendeznek meg. A hazai programot három új magyar film mellett Cannes, Berlin, Velence és Karlovy Vary díjnyertes európai alkotásai színesítik, és műsorra kerül David Lynch Oscar-jelölt klasszikusa, Az elefántember is.

„Európa újra mozizni megy” – November 13-án vasárnap rendezik meg az európai filmek és artmozik ünnepét: a kontinens több száz művészmozijában lesznek vetítések, közönségtalálkozók és további programok egyazon napon. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas hálózat kezdeményezésére elindított, idén már hetedik alkalommal megvalósuló nemzetközi moziesemény célja, hogy felhívja a figyelmet az artmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára, és az európai filmművészet sokszínűségére.

Magyarországon 28 mozi vesz részt a programban, amely az Art-Mozi Egyesület szervezésében, az Nemzeti Kulturális Alap és Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg, együttműködésben a hazai art film forgalmazókkal. A résztvevő mozik – 7 budapesti és 21 vidéki filmszínház – ezen a napon speciális filmkínálattal, fesztiváldíjas európai koprodukciók és új magyar filmek premier előtti vetítéseivel várják a közönséget.

Idén különösen erős a hazai felhozatal a filmkínálatban. Premier előtt látható az ikerpárt alakító Stork Natasa New York-ban díjat nyert kettős főszereplésével a Veszélyes lehet a fagyi, Szilágyi Fanni romantikus dráma-vígjátéka, Kárpáti György Mór gyászfeldolgozást középpontba állító, egy gimnáziumi drámatáborban játszódó filmje, a Jövő nyár, és Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része, A mi Kodályunk 2. – Psalmus Hungaricus című zenés dokumentumfilm. Az új magyar filmek mellett egy tavalyi sikerfilm előtt is tisztelegnek a szervezők: az Európai Art Mozi Nap keretében adják át az Art-Mozi Egyesület filmdíját, amelyet idén Kis Hajni Külön falka című alkotása nyerte.

A vetítéssorozat a korábbi évekhez hasonlóan elhozza az A-listás nemzetközi filmfesztiválok díjnyertes filmkülönlegességeit is. Látható lesz a Berlinben a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat nyert, egy kis katalán faluban játszódó érzékeny családi dráma, az Alcarrás, a Cannes-ban a Zsűri díját elnyert, két fiatal férfi évtizedes barátságát nyomon követő Nyolc hegy, Felix van Groeningen (Alabama és Monroe, Csodálatos fiú) új filmje, Karlovy Vary fődíjasa, a Szerbiába visszatoloncolt ghánai menekült pár kálváriáját bemutató Mennem kell, a Velencében és a miskolci Cinefesten a zsűri különdíjával elismert, meditatív hangulatú olasz filmdráma, A barlang, amely egy 700 m mélységig jutó ismeretlen barlangrendszer feltárásáról szól. A skandináv filmek rajongói sem maradnak film nélkül, bekerült a programba a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Isten földje egy dán misszionárius történetéről, aki a 19. században Izlandra utazik, ám a zord vidék nemcsak terveit, de világképét és vallását is próbára teszi. A fiatal generációnak szóló programként ezúttal egy német családi kalandfilm kapottt helyett a programban: A kis Winettou, amelyben Karl May indián hősének gyerekkorát ismerhetjük meg.

Az új filmek mellett idén is szerepel a programban egy felújított filmklasszikus: David Lynch 8 Oscar-díjra jelölt, megrázó filmdrámája Sir Anthony Hopkins és John Hurt főszereplésével: a tragikus igaz történet alapján készült Az elefántember, amelyet a bemutató 40. évfordulója alkalmából teljes körűen restauráltak.

A 7. Európai Art Mozi Nap részletes magyarországi programja és az egyes filmek vetítési időpontjai az www.artmoziegyesulet.hu oldalon olvashatók.