A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása akadálymentesen, az Átriumban.

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Idáig ez lehetne egy szokványos egyéjszakás kaland, de a fiú elkezdi keresni a lányt, mert úgy érzi, ő volt a nagy Ő.

Kölcsönös ez a szerelem vagy plátói? Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Mások is látják ezt a kapcsolatot vagy a fiú csak a lelkében éli meg a szerelem és a csalódás mélységeit? Erről szól a Danubia Zenekar 2023. május 23-án, ebben az évadban utoljára látható előadása Szemenyei János és Wrochna Fanni főszereplésével az Átriumban. A szezonzáró előadás különlegessége, hogy most először a teljes előadás szövegkönyve kivetítve olvasható lesz, így téve akadálymentessé az előadást a siketek és nagyothallók részére, számukra kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget is biztosít a Danubia Zenekar.

Zene – Kétszáz évvel ezelőtt jelent meg Heinrich Heine egyik kötete, melyből 16 verset kortársa, Robert Schumann zenésített meg és írt át férfihangra és zongorára. Ez lett Schumann egyik legismertebb dalciklusa, a Dichterliebe, azaz a Költő szerelme.

De ne tévesszen meg senkit, ez a mostani előadás nem a 19. századi, hanem nagyon is mai, kortárs verzióját mutatja meg a fájdalmas szerelmi csalódásnak.

Film – A Horvát Lili által rendezett szerelmes filmben a külvilágban zajló eseményeket követik végig a nézők, de ezt folyamatosan megszakítják a főhős lelkében lezajló változások. A színpadon megjelenő filmjelenetek nem háttérvetítésként működnek: egyenrangú részei a
koncert-előadásnak. Ez a közel negyven perces film kifejezetten az előadáshoz készült, önállóan is megállná a helyét, akár egy nagyjátékfilm részeként, mégis csak a Dichterliebe – A tizenkét óriás előadásban látható. A filmes jelenetekben Szemenyei János és Wrochna Fanni mellet többek között Nagy Zsolt és Stork Natasa is szerepel, akikkel a rendező korábbi, számos nemzetközi díjat nyert, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjében dolgozott már együtt.

Az előadás – Igazi összművészeti élményben van része a nézőknek, hiszen a 16 dal és a film jelenetei egymást erősítve mesélik el ennek a megismételhetetlen mégis ismerős szerelemnek a történetét. Az előadás különlegessége, hogy nemcsak színházi élményt nyújt,
hanem koncert és film egyszerre, hiszen maga a vetítővászon is kettős szerepet tölt be az előadás során. A vászonra vetítve láthatóak a Horvát Lili rendezésében elkészült film jelenetei, majd a vászon áttetszővé válik, élőben feltűnik és felhangzik Szemenyei János és a
Danubia Zenekar előadásában a dalciklus, így érzékeltetve a nézőkkel a külvilág és a belső világ kettősségét és a bennük zajló eseményeket.
Hogy végül is mi a Dichterliebe – A tizenkét óriás? Kilencven perces zenei utazás filmes megállókkal.

Aki volt már szerelmes, nem fogja távolinak érezni a Dichterliebét, aki pedig még nem élte át ezt a túlfűtött, visszaemlékező, dühös, lemondó lelki hullámvasutat, kap egy kis betekintést abból, hogy mi vár rá a jövőben.

A Danubia Zenekar Hámori Máté karmester vezetésével 2020-ban rendhagyó sorozatot indított, amelynek során azoknak is utat mutatnak a zenéhez, akik Beethoven életének drámájával leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek. A Beethoven-projekt speciális előadásain a lufiktól elkezdve kontakt hangszórókon át a speciális hallókészülékekig minden eszközt bevetnek, hogy érzékelhetővé tegyék valahogy a zene fantasztikus világát speciális igényű közönség számára. A Dichterliebe előadáson most nem lesznek ilyen eszközök, de a film és a dalok szövege végig ki lesz vetítve, így téve akadálymentessé az előadás élvezetét a siketek és nagyothallók számára, akik kedvezményes áron vásárolhatnak belépőt az előadásra.

További információ: https://www.utazenehez.hu/koncertek/dichterliebe-2023-05-23-190000