A Pannonia Entertainment legújabb, kognitív idegtudományokkal és buddhizmussal foglalkozó dokumentumfilmje, a Dalai Láma – Egy felemelő történet 2022. 04. 21-től a művészmozik műsorán!

Dokumentumfilmünk a kognitív idegtudományok és a buddhista etika összeegyeztethetőségéről szól, egy igazságosabb társadalom megteremtéséért, professzor Tendzin Gyatso, Tibet 14. dalai lámája közreműködésével.

A dokumentumfilmet akkor forgatták, amikor az orosz–ukrán konfliktus épp nyugvópontjára érkezett. Akkor vettük a jogokat, amikor még béke volt. Az én életemben a délszláv konfliktus óta még soha nem volt ekkora szükség rá, mint most, hogy tömegekhez jusson el az üzenete – véli Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment alapítója és ügyvezető igazgatója.

Alessandra Pedrotti Catoni mozgóképét „Revelatív dokumentumfilm!”-nek nevezték a MIFF-díj átadóján, 2020-ban.

Mai világunkban milliók szoronganak, illetve szenvednek depressziótól, sőt, drámaian növekszik az ilyen gyökerű öngyilkosságok száma. Ezért kulcsfontosságúak azok az eredmények, amelyeket az elmúlt 30 évben Őfelsége, a XIV. dalai láma és a világ vezető neuropszichológusai dokumentáltak kutatásaik során.

Ezen kutatásoknak hála, immár értjük, hogyan edzhetjük elménket, hogyan lehetünk úrrá negatív késztetéseinken, hogyan idézhetjük elő személyes lelki-mentális harmóniánkat, s mindezzel hogyan építhetünk egy igazságosabb, szereteten alapuló, egészségesebb emberi társadalmat.

A rendezőnő 19 évesen találkozott Őszentségével, és immár két évtizede végzi nap mint nap azokat a mentális gyakorlatokat, amelyek helyes alkalmazásával hosszú távon boldogabb életet élhet.

A dokumentumfilmben megszólalók:
Professzor Tendzin Gyatso, Tibet 14. dalai lámája
Dr. Susan Bauer Wu, a láma által alapított Mind & Life Institute elnökasszonya
Dr. Richard Davidson, a University of Wisconsin egyetemi tanára
Dr. Matthieu Ricard, francia származású tibeti szerzetes, a molekuláris genetika PhD doktora
Prof. Tania Singer, a Max Planck Institute – Az Idegtudományok Társadalmi Vonatkozásai Osztály vezetője; csapatával együtt egy kísérleti, igazságosabb társadalom alapjainak kidolgozója
Prof. Uri Hasson, a Princeton University Pszichológia Karának egyetemi tanára, egyben az egyetem Idegtudományok Intézetének vezetője
Prof. Lobsang Tendzin Negi, volt tibeti szerzetes
Thukten Dema, tibeti szerzetesnő
Katie Kane, Christian Vallejo és Caroline Wilkinson az Emory University hallgatói, a Loseling Monastic University Szellem és Test című nyári kurzusának vendégdiákjai