Idén is különleges történetekkel és fesztiváldíjas alkotások premier előtti vetítéseivel várja a filmrajongókat az Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg 2021. november 14-én. A határokon átívelő eseményhez 25 magyarországi művészmozi is csatlakozott, a hazai programot öt új európai film és három hazai alkotás színesíti.

Hatodik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek kedvelőit az Európai Art Mozi Nap, amely változatos programkínálatával az európai filmművészet sokszínűségére és az art mozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára hívja fel figyelmet. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas égisze alatt 2016 óta minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi eseményt idén már 37 ország több mint 600 art mozijában rendezik meg egy időben, november 14-én vasárnap.

Beharangozó videó:

Ezen a napon a programban részt vevő filmszínházak – köztük 25 magyarországi művészmozi, az Art-Mozi Egyesület csaknem összes tagmozija – díjnyertes filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget. A hazai filmkínálatban Cannes-ban, Berlinben, Velencében és további neves fesztiválokon díjazott, izgalmas új európai és hazai alkotások szerepelnek, a drámától a thrilleren, filmszatírán és romantikus sci-fi-vígjátékon át az animációig, a legkülönbözőbb műfajokban. A vetítési programot restaurált filmklasszikusok színesítik, a közelmúltban elhunyt jeles hazai alkotók: Jankovics Marcell animációs filmrendező, grafikusművész, és Szomjas György filmrendező előtti tisztelgésként.

A 6. Európai Art Mozi Nap részletes magyarországi programja és az egyes mozik műsora a www.artmoziegyesulet.hu oldalon olvasható. A vetítéssorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával, az Art-Mozi Egyesület szervezésében valósul meg.

Az esemény keretében műsorra kerülő filmes csemegék sorát a 2021-es Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, a francia kultrendező, Leos Carax (Holy Motors) Annette című musical-drámája nyitja. Az Adam Driver és Marion Cotillard főszereplésével, és a legendás Sparks együttes közreműködésével készült alkotás a Legjobb rendezés és a Legjobb filmzene díját hozta el Cannes-ból. A showbusiness kulisszái mögé bepillantó, elvarázsolt történetszereplői egy stand-up komikus, egy világhírű operaénekesnőés különös képességgel születő gyermekük. A film december 30-tól érkezik a mozikba a Mozinet forgalmazásában.

Az örökbeadás című olasz dráma érzékeny témát dolgoz fel. A valós eseményeken alapuló, szívbemarkoló és felemelő történet főhőse egy harmincas évei közepén járó egyedülálló apa, aki megtudja, hogy súlyos betegsége miatt csupán néhány hónapja van hátra, és keresésnek indul, hogy megfelelő nevelőszülőket találjon kisfiának. A korábban  producereként (Alul semmi) Oscar-jelölést kapott Uberto Pasolini új filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, és számos díjat nyert a világ különböző fesztiváljain. A hazai mozikban december 23-tól látható, a Mozinet forgalmazásában.

A Hajtóvadászat című dán thriller Jussi Adler-Olsen bestseller krimisorozata egyik darabjának adaptációja a  korábbi filmjével Oscar jelölt Martin Zandvliet rendezésében. A sötét hangulatú történetben egy 14 éves utcakölyköt letartóztat a dán határőrség, egy pedofíliával megvádolt, eltűnt köztisztviselő útlevelének birtoklása miatt, a traumatizált fiú azonban nem hajlandó beszélni. A pattanásig feszült történet december 9-től érkezik a mozikba a Vertigo Media forgalmazásában.

Vincent Cassel és Bérénice Bejo főszereplésével érkezik a Mese a barátságról című vígdráma, amelyben két francia házaspár évek óta tartó barátságát alapjaiban rengeti meg a hír: Léa, aki négyük közül a legcsendesebb és legvisszahúzódóbb, titokban regényt írt. A könyv hirtelen a bestsellerlisták élére kerül, ám az ünneplés helyett féltékenykedés és intrika veszi át a főszerepet, ami tragikomikus helyzetek sorát eredményezi. A film országos bemutatója december 23-án lesz, forgalmazója a Cirko Film.

Különleges színfolt a kínálatban az Én vagyok a te embered című német romantikus sci-fi vígjáték, amelynek múzeumi kutatóként dolgozó főhősnőjét a főnöke ráveszi, hogy vegyen részt egy rendkívüli kísérletben: ha hajlandó három hétig együtt élni egy humanoid robottal, megkaphatja a kutatási összeget egy régóta tervezett projektjéhez. A közeli jövőben játszódó film hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi az, ami emberré tesz bennünket? Maria Schrader filmje az idei Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be, ahol a főszereplő, Maren Eggert Ezüst Medvét nyert a legjobb színészi alakításért. Az alkotás a Cirko Film forgalmazásában december 30-tól érkezik országszerte a mozikba.

Több mint egy hónappal az országos premier előtt látható a Legjobb tudomásom szerint című új magyar film. A Lőrincz Nándor és Nagy Bálint által rendezett érzékeny pszichológiai dráma egy örökbefogadó házaspár (Hámori Gabriella és Bodolai Balázs) kálváriáját mutatja be, miután a nő egy átmulatott éjszakát követően azt állítja férjének: szexuálisan bántalmazták. Mivel az ellentmondásos tanúvallomások miatt a rendőrség nem tud továbblépni az ügyben, az összezavarodott férfi maga próbál meg utánajárni, mi is történt pontosan azon az éjszakán. A Budapest Film forgalmazásában december 16-tól mozikba kerülő alkotás a Temesvári Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb film díját, a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri nagydíjat nyerte el, s a rangos londoni Raindance Fesztivál versenyprogramjába is beválogatták. Előzetes:  

Az Európai Art Mozi Nap keretében digitálisan restaurált magyar filmklasszikusok is műsorra kerülnek, a közelmúltban elhunyt legendás hazai alkotók: Szomjas György filmrendező és Jankovics Marcell animációs rendező, grafikusművész munkássága előtti tisztelgésként. Az emlékvetítések a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívummal együttműködésben valósulnak meg.

Látható lesz az 1981-ben készült Kopaszkutya, az idén áprilisban, életének 81. évében elhunyt Szomjas György zenés kultuszfilmje, olyan zenészlegendák közreműködésével, mint Földes László Hobo, Schuster Lóránt, Deák Bill Gyula, Pálmai Zoltán és a nemrég elhunyt Póka Egon. A film digitálisan felújított változata a Pannonia Entertainment forgalmazásában 2022-ben kerül a mozikba.

Az Európai Art Mozi Napon visszatér a mozivásznakra Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilmklasszikusa, a János vitéz, amellyel az idén májusban, életének 80. évében elhunyt Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendezőre, grafikusművészre, kultúrtörténészre és íróra, a nemzet művészére emlékeznek.