2022. december 13-én 18.30-tól tartják a díszbemutatóját az Uránia Filmszínházban a Pannonia Entertainment a Művészeté templomai sorozat újabb tagjának, a Mámorító Velencének.

Dokumentumfilmünk Velence művészeti élete és múzeumai, lagúnái és sikátorai bemutatásán keresztül foglalja össze röviden az Adria-parti városállam 1600 éves történetét: nyitottságát a nagyvilágra és töretlen hitét saját jövőjében.

Csak akkor érthetjük meg a várost, ha hozzágondoljuk a tengert és a lagúnát! A Mózes zsiliprendszerben a mérnöki zsenialitás dacol az idővel, így közel kerül az utópiához.

Városnézésünk során olyan mesterek halhatatlan munkáit tekinthetjük meg, mint Tiepolo, Canaletto, Rosalba Carriera; de szót ejtünk azokról is, akik a város szerelmesei voltak: Canovától Goethéig, Byrontól Walter Scotton át azokig a színészóriásokig, akiket évről évre vonz a varázslatos Velencei Filmfesztivál. Thomas Mann itt írta Halál Velencében kisregényét, Mussolini itt találkozott Hitlerrel. Reza Paleevi perzsa sah, Anna Magnani és Rossellini, valamint Jean Cocteau szintén jártak itt. Akár a windsori herceg és hercegné, Edward és Wallis Simpson, a közelmúltig legbotrányosabb angol hercegi pár. 1931-ben tömegek éljenezték – még visszafogottan! – Charlie Chaplint a Nagyvárosi fények sikere után.

Történelmi tény, hogy Szt. Márk – az egyiptomi Alexandria első püspöke – tetemét 828-ban két velencei kereskedő csempészte ki Egyiptomból. Attól fogva, hogy a szent maradványai partot értek, a városállam védőszentjének tekintették, és bazilikát emeltek tiszteletére.
1600 évvel megalapítása után a város szemernyit sem vesztett különlegességéből: városias légköréből, kőépületei sármjából, a levegő és a víz találkozásának költőiségéből, már-már különmitológiává nemesült történelméből.

A külső jegyek azonban eltörpülnek a város önértelmezése mellett, ettől Velence Velence! DNS láncában fehérjemolekulákként kapcsolódik össze a dekadencia bája a világszínvonalú újítások izgalmával.

A már első látásra kozmopolitának tűnő városállam kezdettől fogva élénk kereskedelmi és kulturális kapcsolatokat ápolt a Kelettel. Elemeknek kitett voltával dacolva mindig is határozott jövőképpel rendelkezett.