2023. április 30.

Korszakokat és műfajokat átívelő ünnepi válogatással, kizárólag magyar rendezők munkáival várja közönségét április 30-án, a magyar film napján az Uránia Nemzeti Filmszínház. A klasszikus és kortárs játékfilmek mellett az MMA szervezésében díjnyertes kortárs dokumentumalkotásokat is bemutatnak, rendezőik jelenlétében.

2018 óta április 30. a magyar film napja. 1901-ben ezen a napon mutatta be az Uránia Tudományos Színház (az Uránia Nemzeti Filmszínház elődje) A táncz című előadást, benne az első magyar filmként számontartott rövidfilmfüzérrel. Ezen a jeles napon tehát filmtörténetünk kezdeteire emlékezünk, és az azóta eltelt 122 év filmtörténeti gazdagságát – műfajok és stílusok, nemzedékek, műhelyek, életművek sokaságát – ünnepeljük. A Nemzeti Filmszínház ünnepi programkínálatában idén néhány klasszikus játékfilm mellett többségében kortárs alkotások, kivétel nélkül magyar alkotók munkái szerepelnek. Külön hangsúlyt kapnak a programban a Magyar Művészeti Akadémia regisztrációval látogatható portréfilm-vetítései.

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata olyan ritkán látható, érzékeny dokumentumfilmeket mutat be ezen a napon az Urániában rendezett három, ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött vetítés keretében, amelyek hétköznapi emberekhez, az ő felkavaró történeteikhez visznek bennünket közel.

A KÖZELÍTÉSEK – TÖRTÉNETEK A KÁRPÁT-MEDENCÉBŐL című válogatásban négy film szerepel, amelyeknek az alkotóival is megismerkedhet a közönség.

Elsőként, 15 órától Szabó Attila EGY ISTEN, KÉT NEMZET című, Lakitelken díjazott filmje kerül műsorra, amely Vladról és Mălináról, egy Bukarestben élő testvérpárról szól, akik felnőtt fejjel úgy döntenek, hogy felveszik a magyar állampolgárságot. Majd 17 órától két rövid portrét láthatunk: a VIVA CONSTANTA! Ambrus Emese különleges road movie-ja, amelynek hőse egy Elvis-alteregó, Elvis Rromano, míg Püsök Botond egy bizonytalan jövőjű fiatal roma lány portréját rajzolja meg ANGELA című dokujában. Végül 19 órától Zsigmond Dezső legújabb, IGÁBAN című dokumentumfilmjének budapesti bemutatójára kerül sor: a Balázs Béla-díjas rendező ezúttal Kondás Károly penészleki gazdálkodó történetével ismertet meg bennünket, aki az utolsó igástehenes az országban.

A filmek előtt bevezetőt mond és a rendezőkkel beszélget: Kelecsényi László filmtörténész.

2023. április 30. 11:00 – 22:00 Helyszín: az Uránia mindhárom moziterme

A vetítésekről bővebben: https://urania-nf.hu/esemenyek/2269/2023/04/30/a-magyar-film-napja-2023