December első hetében Európa számos pontján megrendezik az Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol 2021. december 6-án az Oscar-díjra nevezett Nem hagytak nyomokat című lengyel filmet vetítik premier előtt, méghozzá a film főszerepét alakító Tomasz Zietek jelenlétében. A vetítésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Az Európai Moziéjszaka hagyománya 2018-ban indult a Kreatív Európa MEDIA kezdeményezésére és az Europa Cinemas társszervezésében azzal a céllal, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai filmkultúra nagy, közös ünnepe legyen. A filmszerető közönség díjmentes, közönségtalálkozókkal kísért vetítéseken találkozhat a MEDIA alprogram keretében támogatott európai filmekkel és az általuk képviselt európai értékekkel.

Budapesten, az Urániában ebből az alkalomból a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott Nem hagytak nyomokat (Zeby nie bylo sladów) című lengyel történelmi drámát vetítik, méghozzá jóval a magyarországi mozipremier előtt. Jan P. Matuszynski alkotása fontos történelmi eseményt dolgoz fel, amelynek híre az egész régiót megrázta a nyolcvanas évek elején. A történet 1983-ban játszódik Lengyelországban. Habár a kommunista kormányzat által  1981-ben bevezetett hadiállapotot, melynek célja az egyre erősödő ellenzéki mozgalom, a Szolidaritás háttérbe szorítása volt, már felfüggesztették, a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait. Május 12-én egy rendőrjárőr letartóztatja és megveri Grzegorz Przemyket, Barbara Sadowska ellenzéki költőnő fiát. Grzegorz kétnapi szenvedés után belehal sérüléseibe. A halálos verés egyetlen szemtanúja a fiú barátja, Jurek Popiel, aki elhatározza, hogy harcolni fog az igazságért. Kezdetben az államapparátus lekicsinyli az ügyet, ám amikor Grzegorz temetésén több mint húszezres tömeg gyűlik össze, a hatóságok úgy döntenek, bármilyen eszközt bevetnek, hogy megakadályozzák Jurek tanúskodását a bíróság előtt.

Jurek Popielt a lengyel filmművészet fiatal csillaga, Tomasz Zietek alakítja átütő erővel. Az 1989-es születésű színész filmes karrierje 2011-ben indult, azóta láthattunk egyebek mellett a Małgorzata Szumowskának Ezüst Medve-díjat hozó Test című alkotásban, valamint a Lángoló világ című második világháborús brit drámasorozatban. Lengyel filmdíjra jelölték Piotr Domalewski Csendes éj és Jan Komasa Oscar-jelölt Corpus Christi című filmjében nyújtott alakításáért. Főszereplője A lengyel Hüakinkthos című 2021-es Netflix-filmnek, amely szintén a kommunista Lengyelországban játszódik. Tomasz Zietek személyesen is jelen lesz a budapesti vetítésen, és pódiumbeszélgetésen találkozik a közönséggel. 

Az Európai Moziéjszaka, amelyre idén Magyarországon budapesti, szolnoki és miskolci helyszíneken kerül sor, a Kreatív Európa MEDIA támogatásával valósul meg, társszervezője az Europa Cinemas. Az Uránia eseményének együttműködő partnere a Mozinet és a budapesti Lengyel Intézet. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott. A belépés díjtalan, regisztrálni az Uránia weboldalán keresztül lehet. 

További részletek: https://urania-nf.hu/esemenyek/1998